Nya regler för naturprodukter

I år försvinner de sista naturmedlen från marknaden. Samtidigt kommer det från och med i höst att göras skillnad på naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel. Det är ett eu-direktiv om traditionella växtbaserade läkemedel som träder i kraft senast den 30 oktober i år.

– Det kommer nog att bli lite begreppsförvirring i början. Speciellt för vårdpersonalen som måste veta vad den pratar om. Men för konsumenterna tror jag inte att det kommer att spela så stor roll, säger enhetschefen Katarina Hornfeldt-Olsson vid Läkemedelsverket.

I dag bedöms dessa preparat olika i eu-länderna. I exempelvis Tyskland godkänns alla växtbaserade medel som »vanliga« läkemedel, i Sverige säljs de som naturläkemedel medan engelsmännen oftast kan köpa dem som kosttillskott.

I fortsättningen ska samma regler gälla i alla 25 medlemsstater i eu:

  • Kraven på dokumentation om tillverkning och vad medlen innehåller ska vara desamma som för läkemedel.
  • Om produkten har använts för medicinskt bruk i minst 30 år, varav minst 15 år inom eu, anses kraven på säkerhet och effekt vara uppfyllda. Men Läkemedelsverket kan kräva in studier om medlet misstänks vara farligt.

I Sverige kommer på sikt naturläkemedel bara att omfatta preparat som baseras på fiskoljor, bakteriekulturer, mineraler och salter.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida