Nytänkare ändrar arbetstid efter säsong

Nytänkare ändrar arbetstid efter säsong
Den nya arbetstidsmodellen innebär att sjuksköterskorna på akutmottagningarna får en genomsnittlig arbetstid på 33 timmar i veckan. Foto: Getty images

Det har länge varit sjuksköterskebrist på akutmottagningarna i Halmstad och Varberg. Chefen Jonas Hultgren hoppas att en ny arbetstids­modell ska ändra på det.

4 september 2018

Vårdförbundet och Region Halland har kommit överens om en ny arbets­tidsmodell för ett 60-tal sjukskötersk­or på akutmottagningarna i Halmstad och Varberg. Både de som arbetar dag och kväll och de med rotationstjänst får en veckoarbetstid på 32 timmar mellan september och maj. Men under sommaren ökar arbetstiden till 40 respektive 36 timmar i veckan.?

Den nya arbetstidsmodellen innebär att sjuksköterskorna på akutmottagningarna får en genomsnittlig arbetstid på 33 timmar i veckan. Trots den längre arbetstiden under sommaren är Vårdförbundets ordförande i Halland, Camilla Tellström, nöjd. Nöjd är också Jonas Hultgren, sjuksköterska och verksamhetschef för akutmottagningarna i Halmstad och Varberg.?

— Många var missnöjda med arbetstiderna och arbetstrycket. I två år har vi diskuterat olika modeller för mer återhämtning, säger han.??

Att arbetsvillkoren, på framför allt akuten, intensiven och operation, måste förbättras har varit uppenbart ett tag. Veckoarbetstiden för sjuksköterskor på akuten som arbetar dag och kväll har varit 38,25 timmar och för dem med rotationstjänst 34 timmar. Det är inte villkor som lockar personal.?

När politikerna i regionen insåg att något måste göras tog det fart.

?— Extra angeläget blev det när Region Halland ville får ner kostnaderna för bemanningsföretag. Det vill vi också. God arbetsmiljö — och därmed ökad patientsäkerhet — kräver stabila arbetsgrupper och medarbetare som är med och driver verksamheten framåt, säger Jonas Hultgren.

Halmstad har fortfarande vakanta tjänster, men i Varberg är de så gott som fullbemannade. Framgången beror, enligt Jonas Hultgren, på ett mer utvecklat teamarbete.?

— Sedan början av året har vi inte längre tre team med varsin specialitet: medicin, kirurgi och ortopedi. Nu blandar vi patienterna vilket ger ett bättre flöde och gör att professionerna arbetar närmare varandra. Teamarbe­tet minskar stressen och gör arbetet roligare.?

Under hans 17 år som chef har utmaningarna varit många. Sedan flera år är sjuksköterskebristen den största.

?— Den hindrar utvecklingen av vården, säger Jonas Hultgren.??

Överenskommelsen mellan Vårdförbundet och Region Halland är ett tvåårigt projekt. Under den tiden kan den sägas upp med en månads varsel.?

Camilla Tellström säger att hon kommer att följa noga hur Vårdförbundets medlemmar upplever arbets­tiderna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida