Nytt år – ny a-kassa

Alla medlemmar kommer att få en skriftlig förfrågan om de vill följa med när Vårdförbundet byter arbetslöshetskassa till Akademikernas arbetslöshetskassa AeA eller stanna kvar i arbetslöshetskassan SeA.

4 november 2005

Vid årsskiftet lämnar Vårdförbundet SeA och ansluter sig
i stället till AeA. Det innebär dock inte att alla förbundets medlemmar måste byta a-kassa, utan var och en bestämmer själv. Därför kommer ett brev att gå ut med en förfrågan om man vill vara kvar eller byta.

För den som följer med över till AeA som förbundsansluten medlem blir det ingen praktisk förändring. Precis som hittills kommer avgiften att dras en gång i månaden via Vårdförbundet. Däremot blir det en höjning, från dagens 84 kronor till 90. Avgiften i AeA fastställdes nyligen.

Men för den som väljer att stanna kvar i SeA som individuellt ansluten medlem blir det förändringar. Då måste man själv betala in avgiften och dessutom göra det för hela året på en enda gång. I dag är den avgiften 98 kronor i månaden. På SeAs stämma i december avgörs om eventuell avgiftshöjning.

Orsaken till att Vårdförbundet byter arbetslöshetskassa är att man tror att det blir bättre för medlemmarna. Bedömningen är att det ska ge större stabilitet eftersom AeA är så mycket större. SeA har i dag drygt 117 000 medlemmar, varav Vårdförbundet står för 93 000. I AeA finns redan nu nästan en halv miljon medlemmar. En annan fördel med AeA är att där finns en speciell enhet för vad som gäller om man vill arbeta utomlands. Dessutom finns i AeA andra fackförbund inom vården som Vårdförbundet samverkar med.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida