Nytt arbetssätt ger utsatta patienter lugn och ro

Nytt arbetssätt ger utsatta patienter lugn och ro
Marianne Alärd är en av dem som ligger bakom idén med mobil närvård i Skaraborg. Foto: Privat

"Jag åkte ut och in på akuten i tre år. Nu är det äntligen ordning och reda". Så beskriver en multisjuk patient mobil närvård i Skaraborg — som kan vinna Vårdförbundspriset.

28 september 2015

De svårast sjuka är också de som löper störst risk att falla mellan stolarna. Det ville man ändra i Skaraborg och numera får varje patient en vårdkontakt som har ansvar för hela kedjan, från kommunala insatser till primärvård och slutenvård. Arbetssättet kallas mobil närvård och är en av fyra kandidater som nu har chans att vinna Vårdförbundetspriset.

– Det känns väldigt hedrande. Jag har jobbat inom akutsjukvården sedan 1977 och alltid engagerat mig i de här frågorna, säger Marianne Alärd, sjuksköterska och numera koordinator och utvecklingsledare för mobil närvård Skaraborg

Grundtanken med mobil närvård är att vården och omsorgen av multisjuka, kroniskt sjuka och de som befinner sig i livets slutskede ska utgå från varje individs behov och symtom – och inte från vårdens organisatoriska gränser. Dessa patientgrupper, som har stora behov och många vårdkontakter, får en fast kontakt som ansvarar för helheten och som även har tid att lyssna och lägga upp en långsiktig plan.

Positiv respons

Arbetssättet, som startade 2005 och successivt utökats, har hyllats av både personal och patienter. ”Jag har inte varit inlagd sedan jag fick kontakt med närsjukvårdsteamet och jag har inte behövt larma”, som en patient skriver i den utvärdering som har gjorts.

Beståndsdelarna i mobil närvård är:

  • Ett mobilt närsjukvårdsteam som består av en geriatriker och två sjuksköterskor med erfarenhet från både sjukhus och kommunalt arbete.
  • Ett palliativt team där två specialistutbildade läkare delar på en heltidstjänst, och tre specialistutbildade sjuksköterskor delar på två heltidstjänster.
  • Dessutom finns mobila hemsjukvårdsläkare – distriktsläkare som har öronmärkt tid att jobba tillsammans med hemsjukvården.

Ovanpå detta har man en gemensam ledning vilket är grundläggande för att kunna jobba så här, säger Marianne Alärd. Ledningsgruppen är operativ och det är därifrån verksamheten styrs.

– Det är väldigt viktigt. I vår ledningsgrupp finns socialchefer från varje kommun, samt verksamhetschefer från sjukhuset och både offentlig och privat primärvård som träffas ungefär en gång i månaden.

Finns det något på minussidan när det gäller mobil närvård?

– Nej, inte när det gäller själva arbetssättet. Däremot kan det finnas hinder på vägen som behöver överbryggas och man får vara envis, modig och tålmodig. Det kan till exempel vara organisationsförändringar och ersättningsformer som inte är anpassade för det här, säger Marianne Alärd.

Mobil närvård har väckt nationellt intresse.

– Vi får jättemånga studiebesök från andra regioner som är intresserade av det här.

Fakta – Vårdförbundspriset

  • En halv miljon kronor får vinnaren av Vårdförbundspriset, som delas ut i samarbete med Folksam.
  • Årets pris delas ut på Vårdgalan i Göteborg den 4 november och årets tema är personcentrerad vård – vård som utgår från att varje patient ska mötas som en hel person med en hel livssituation med förmågor, resurser, behov och önskemål.
  • Fyra kandidater är nominerade.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida