Nytt varsel läggs i dag

Ett nytt varsel läggs i dag som kommer att innebära att 10 000 av Vårdförbundets medlemmar är ute i strejk. Varslet berör fem universitetssjukhus.

I dag lägger Vårdförbundet ännu ett varsel och trappar därmed ytterligare upp konflikten. Det nya varslet gäller från och med den 29 maj och berör universitetssjukhus i fem landsting och regioner: Västra Götaland, Uppsala, Skåne, Örebro och Stockholm.

Så här slår varslet sjukhus för sjukhus, förutsatt att ett avtal inte har hunnit tecknas innan dess:

  • Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg: drygt 800 medlemmar tas ut i strejk.
  • Akademiska sjukhuset i Uppsala: drygt 730 medlemmar (inklusive de som redan är i strejk)
  • Universitetssjukhuset i Lund: 1 100 medlemmar.
  • Örebros universitetssjukhus: Drygt 400 medlemmar (inklusive de som redan är i strejk)
  • Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge: 1 000-1 100 medlemmar.

Den här gången riktas udden framför allt mot vårdavdelningar. Men som tidigare undantas psykiatri, barnsjukvård och förlossning samt rikssjukvård.

Akutavdelningarna på samtliga fem sjukhus tas ut i strejk. Dessutom drabbas 90 vårdavdelningar, 36 mottagningar, 29 laboratorier, 33 röntgenavdelningar och 28 operations/anestesi-enheter.

Detta fjärde varsel gäller drygt 4 000 medlemmar i Vårdförbundet. Om det träder i kraft kommer sammanlagt cirka 10 000 att vara ute i strejk.

Vill öka trycket

– Det måste bli ett större tryck från de lokala arbetsgivarna på SKL, sa ordföranden Anna-Karin Eklund när hon under den pågående kongressen i Vårdförbundet berättade om utökningen av konflikten.

Artikeln uppdaterad 2008-05-13 kl 17.45

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida