Oförklarliga skillnader i vård av män och kvinnor
Manliga patienter får oftare än kvinnliga skriftlig information om sin läkemedelsbehandling. Och män med psoriasis eller eksem erbjuds oftare än kvinnor behandling på hudklinik. Det är två slutsatser som presenterades på Stockholms läns landstings dag om genus i medicinen.
Under temadagen om genusmedicin berättade Johanna Ulfvarson, sjuksköterska på Södersjukhuset och Filippa Nyberg, läkare på Danderyds sjukhus, om två studier som visar hur lite jämställd vården egentligen är.
Johanna Ulfvarson har skrivit en doktorsavhandling om äldre och läkemedel och har i samband med de studierna funnit könsskillnader i läkemedelsanvändningen. 96 manliga och 104 kvinnliga patienter som har vårdats på Södersjukhusets medicin- och kardiologiklinik deltog i studien. Genomsnittsålder var 72 år.
Mer läkemedel till kvinnor
Männen skattade sin hälsa som god i mycket högre utsträckning än kvinnorna. Kvinnorna ordinerades mer läkemedel än männen. Kvinnorna dominerade i underkonsumtion, de tar alltså inte alla läkemedel som de ordineras. Männen har inte följt ordinationerna för att de är rädda för biverkningar. Kvinnorna har slutat ta sina läkemedel för att de har fått biverkningar.
30 procent av patienterna uppger också att de har fått sin information från läkemedlets bipacksedel.
? Det innebär att patienterna får informationen från läkemedelsbolaget och frågan är om de inte borde få den från sjukvårdspersonalen, sa Johanna Ulfvarson.
Fler män än kvinnor anger att de har fått skriftlig information om sina läkemedel.
? Det är en skillnad mellan könen som jag inte kan förklara. Men jag skulle gärna vilja lägga upp en studie för att ta reda på vad det beror på.
Männen erbjöds oftare behandling
På hudkliniken på Danderyds sjukhus blev en sjuksköterskas fråga om varför herrarnas tvättsäckar var fullare och måste tömmas oftare starten på det så kallade tvättsäcksprojektet. Ungefär 500 patienter, lika många kvinnor som män, kommer till kliniken under ett år. Något fler män än kvinnor har psoriasis, medan något fler kvinnor har atopiskt eksem.
Det visade sig att män oftare än kvinnor erbjöds behandling på hudkliniken i form av både ljusbehandlingar och insmörjning. Kvinnor ordinerades i högre utsträckning egenvård. Enligt apoteksstatistik skrivs mjukgörande kräm ut till kvinnor för över 28 miljoner kronor, medan männens krämkostnad uppgår till omkring 15 miljoner.
Ville få svar på varför
Filippa Nyberg, verksamhetschef på hudkliniken, berättade att de på kliniken har försökt att ta reda på varför behandlingarna skiljer sig åt. På hudkliniken trodde de att kvinnorna kanske får hjälp hos Psoriasisförbundet i stället – men även dit går fler män än kvinnor.
Olika försök till förklaringar har förts fram. Att sjuksköterskorna tar sig an männen mer därför att de inte tror att de kan smörja sig själva till exempel. Eller att resultatet inte stämmer. Ingen har fört fram att skillnaden skulle bero på läkarnas ordinationer.
75 patienter har fått svara på en enkät om de anser att de har fått tillräcklig information om behandlingarna. Det anser männen inte att de har fått. På frågan om de smörjer in sig enligt instruktionerna svarar fler män än kvinnor att de inte gör det. När de ombeds att gradera sin hudsjukdom anser fler kvinnor än män att det är riktigt illa när det är som värst.
I fokusgruppsintervjuer säger de kvinnliga patienterna: ?Hur kan jag hantera salvorna??, medan männen säger: ?Vad kan salvorna göra för mig??. Männen säger om sig själva att de är tuffare än kvinnorna och kvinnorna säger att de är tåligare än männen.
Något klart svar på vad skillnaden i behandling beror på har de inte hittat. Nu vill de på hudkliniken fortsätta projektet med utbildning både av patienter och av personal.