Ohygglig och aktuell

Joyce Carol OatesVåld - en historia om kärlek167 sidor. Albert Bonniers förlag 2005www.albertbonniersforlag.se isbn 91-0010-500-7

6 maj 2005

Ett gäng påtända grannpojkar, någons älskade söner, jagar in sitt offer i ett avlägset båthus en varm sommarnatt. Offrets tolvåriga dotter blir misshandlad och vittne till den ofattbart grymma gruppvåldtäkten. Trots skräcken för repressalier vågar offret identifiera pojkarna och de grips. Det lilla samhället tar tyst ställning för och emot förövarna. Är man en levnadsglad ensamstående mor som gärna skämtar med männen i byn får man skylla sig själv, anser många. Gärningsmännen släpps mot borgen och fortsätter hånfullt att sätta skräck i dem de redan nästan utplånat.

Som läsare fylls man av äckel, avsky, ilska och frustration. Denna historia är ohygglig att läsa och har på senare tid, olyckligt nog, blivit allt mer aktuell. Mitt i allt elände finns en fars kärlek till sina söner, trots att han förstår att de är skyldiga, en mors kärlek till sin dotter och en polis djupa känslor för offret.

Joyce Carol Oates lyckas göra denna historia både fängslande och spännande. Läsaren kastas mellan hopp och förtvivlan i sin tro att rättvisa ändå måste skipas. Kan man lita på rättssystemet, eller måste man ta saken i egna händer? En samhällskritisk bok där den starke inte är förövaren, utan offret, som mot alla odds orkar överleva och lyckas gå vidare i livet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida