Ökad livskvalitet med implantat istället för stomi

Ökad livskvalitet med implantat istället för stomi
Implantatet består av ett litet rör i titan som opereras in buken där det växer fast i tarm och mjukvävnad. Det blir som en förlängning av tarmen och sticker ut några millimeter på utsidan av buken där det försluts med ett lock som patienten kan öppna för att tömma vid behov. Foto: Mats Cardell

Svenska forskare står bakom utvecklingen av ett 3D-printat implantat som nu ska testas på fem patienter.

Varje år stomiopereras omkring 1 500 svenskar och totalt lever omkring 20 000 med påse på magen. Påsen kan läcka, ge hudirritationer och det kan uppstå bråck kring stomin. Många upplever också obehag eller ångest av påsen som syns på magen.

Norsk sjuksköterska

Men för tio år sedan kom den norska sjuksköterskan Bente Buverus med idén till vad som nu är ett fjäderlätt implantat, ett litet rör av titan, som opereras in och ansluts till patientens tjock- eller tunntarm. Där växer det fast helt tätt dels i tarmen, dels i huden. Den övre delen bildar en ring utanför huden där ett hudfärgat lock kan fästas. Locket ska också innehålla en slang för tömning.

Sjuksköterskans grundidé har vidareutvecklats i ett företag avknoppat från sjukhuset, OstomyCure AB som även har verksamhet i Kista utanför Stockholm. Där har projektledaren Mats Cardell arbetat med implantatet i fyra år.

En av utmaningarna har varit att få implantatet att växa ihop med mjukvävnaden. Det lyckades man inte med i den modell som opererades in i sex patienter för fyra år sedan, skriver Ny Teknik, även om tre av dem tyckte att deras livskvalitet ökade så mycket med implantatet att de valde att behålla det.

Avancerad 3D-teknik

Den nya modell som nu ska testas på patienter är gjord med 3D-teknik. Vid 3D-tillverkningen används ett pulver som smälter genom att man skjuter laser på det. På så sätt byggs produkten upp lager för lager, vilket innebär att tillverkningen går mycket smidigare samt att produktens yta blir bättre. Från början svetsade man ihop tre delar, men nu blir allt en enhet.

Designen är gjord för att attrahera tarmcellerna så att de växer in där och förankrar tarmen. Fem lyckade operationer krävs för att få titanimplantatet CE-märkt och nu ska kliniska studier göras på ett sjukhus i Prag.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida