»Okej att det syns att man fött barn«

Kvinnor som nyligen fött barn oroar sig för att underlivet har förändrats. Det påverkar deras sexlust negativt. Mödravården måste bli bättre på att bekräfta att kroppen har läkt och är okej.

Många nyblivna mammor är oroliga för att deras underliv inte har läkt, eller har läkt på ett fult sätt. De känner också krav på sig att se ut som innan förlossningen, visar ny forskning av Ann Olsson, barnmorska på bb Stockholm och doktorand i omvårdnad på Karolinska institutet. I sitt avhandlingsarbete har hon intervjuat 37 kvinnor.

– Vissa hade fått kommentarer som de upplevde som plumpa och kränkande vid efterkontrollen, till exempel »det kommer att se bättre ut längre fram«. Vården måste bli bättre på att peppa kvinnor att vara stolta över sina kroppar. Det är okej att det syns att man fött barn, säger hon.

Flera av kvinnorna tyckte att slidan hade töjts ut och blivit stor och slapp. Detta var särskilt vanligt bland omföderskorna, som också i högre grad upplevde att knipövningar inte hjälpte.

Många upplevde även minskad sexlust samtidigt som de kände press på sig att snabbt komma igång med sexlivet igen. Flera oroade sig för att partnern var missnöjd och vissa ställde upp på sex trots att de egentligen inte ville.

– Det är viktigt att man får veta att det är normalt att inte ha lust direkt. Första halvåret är det vanligt att samlivet går på sparlåga, säger Ann Olsson.

Kvinnorna ansåg även att den efterkontroll som i dag görs sex till tolv veckor efter förlossningen låg för tidigt för att de skulle kunna diskutera sina problem och funderingar med barnmorskan. Utöver dagens efterkontroll tycker Ann Olsson att alla borde kallas till ett återbesök efter ytterligare två till tre månader, där det finns möjlighet att ställa frågor och få bekräftelse på att underlivet har läkt ordentligt, och också prata om hur parrelationen och sexlivet har påverkats.

Har man inte kommit igång med sitt sexliv ett år efter förlossningen bör man även kunna vända sig till vården för råd och stöd.

– Barnmorskor kan ge allt från praktiska råd om att använda salvor om det är torrt, till att uppmuntra paren att avsätta speciell tid för sex. Vågar man försöka brukar det ge ringar på vattnet. Lust föder lust.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida