Oklara regler kring utlämning av embryon

Det är inte självklart att ett par som lämnat in nedfrysta befruktade ägg också har äganderätt till dem. Ett par i Göteborg har nekats att få sina nedfrysta embryon utlämnade med hänvisning till att reglerna är oklara. Nu ska Socialstyrelsen pröva saken.

11 augusti 2011

– Vi välkomnar prövningen. Det är bra för oss alla att få veta hur man ska tolka lagarna och få klart vad som egentligen gäller, säger Ann Thurin-Kjellberg, överläkare och sektionschef vid avdelningen för gynekologi och reproduktionsmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Paret har sedan tidigare två befruktade ägg nedfrysta och förvarade på avdelningen. Kvinnan har inte själv utnyttjat möjligheten att föröka bli gravid med dem. I stället har paret begärt att få ut embryona för att använda dem för ett så kallat värdmödraskap på en klinik utanför EU. De vill alltså att fostret ska växa till sig i en surrogatmamma, vilket inte är tillåtet i Sverige.

Avdelningen har dock avslagit parets begäran med motiveringen att det är oklart vad som gäller.

– Det finns flera konkurrerande regelverk. Dels biobankslagen, dels EU:s vävnadsdirektiv, men också andra direktiv. Det finns flera olika ställen där man kan läsa om den här typen av problem. Tyvärr är det väldigt luddigt skrivet. Vi har själva vänt oss till en handläggare på Socialstyrelsen som håller med om att reglerna är otydliga, säger Ann Thurin-Kjellberg.

Hon hoppas nu att Socialstyrelsen noga prövar ärendet, går igenom lagtexterna och slår fast en praxis. Vem får egentligen lämna ut vad, och till vem? Kan man lämna ut embryon till privatpersoner eller bara till andra biobanksinrättningar? I Sverige är det inte tillåtet med värdmödraskap, kan embryon då ändå lämnas ut till ett land där det är tillåtet?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida