Okunnig om sekretess

En barnmorska slapp disciplinpåföljd trots att hon bröt mot tystnadsplikten och lämnade ut uppgifter om en kvinnan till hennes make och till en distriktssköterska.

5 februari 2001

Efter en anmälan till socialtjänsten om misstänkt barnmisshandel i en familj kontaktade socialtjänsten mammans barnmorska och bad om att vid ett möte tillsammans med patienten på familjecentralen få ta del av uppgifter ur kvinnans mödravårdsjournal. 

När så barnmorskan, två socialsekreterare, barnets föräldrar och en distriktssköterska träffades läste barnmorskan upp känsliga uppgifter ur kvinnans journal för de närvarande utan att kvinnan först hade tillfrågats.

Uppgifterna rörde både patientens hälsotillstånd och personliga förhållanden.

Kvinnan upplevde det som mycket kränkande.

Socialstyrelsen anmälde barnmorskan till ansvarsnämnden och hävdar att hon på mötet lämnat ut känsliga uppgifter ur kvinnans mödravårdsjournal både om kvinnan, sonens födelse och om ett tidigare avlidet barns sjukdom – uppgifter som omfattas av sekretess enligt 7 kapitlet §1 i sekretesslagen.

Barnmorskan hade inte före mötet inhämtat patientens samtycke till att lämna ut uppgifterna till kvinnans make och till distriktssköterskan, skriver Socialstyrelsen, och förtydligar att maken, som vårdnadshavare tillsammans med kvinnan, förstås hade rätt att ta del av de uppgifter som rörde barnen.  

Vid mötet redovisade barnmorskan också sin uppfattning om kvinnans tillstånd och vad som förekommit i kontakten mellan henne och patienten – bland annat att hon hade föreslagit mamman att söka psykologhjälp.

De uppgifterna hade barnmorskan inte rätt att redovisa för vare sig maken eller distriktssköterskan.

Barnmorskan skriver i sitt yttrande till nämnden att hon före mötet förhörde sig hos en av socialsekreterarna om vilka regler som gällde och att hon följde kommunens anvisningar om sekretess. Hon utgick från att kvinnan släppt sekretessen mot maken eftersom båda två kom till mötet och hon anser inte att hon har gjort något fel.

Socialstyrelsen genmälde att barnmorskan borde ha tagit reda på vilka sekretessbestämmelser som gäller i landstinget där hon är anställd och inte vad som gäller i kommunen.

De uppgifter hon lämnade ut kommer från landstingets mödrahälsovård och hon borde inte ha lämnat ut dem utan patientens medgivande. Det var inte korrekt av henne att utgå från att medgivandet var underförstått bara för att maken och distriktssköterskan var med på mötet.

Ansvarsnämnden håller med Socialstyrelsen om att det var fel av barnmorskan att lämna ut uppgifter ur mödravårdsjournalen till distriktssköterskan som arbetade vid barnmottagningen.

Mödravårdsmottagning och barnavårdsmottagning är två olika verksamhetsgrenar inom samma myndighet.

Barnmorskan lämnade dessutom utan kvinnans medgivande ut sekretessbelagda uppgifter om kvinnan i närvaro av hennes man.

Hon bröt mot tystnadsplikten, konstaterar nämnden, men eftersom kvinnan accepterat att både distriktssköterskan och maken fick vara med på mötet och eftersom syftet med mötet var att utreda om det förekom misshandel i hemmet, låter nämnden barnmorskan slippa disciplinpåföljd. Beslutet har vunnit laga kraft   (HSAN 2716/99:a3).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida