Olika frågelådor ger olika svar

Vad gör jag om jag får huvudvärk? Svar: Kan förtjockade naglar på fingrar och tår vara svamp?

Så knasig kan informationen bli om man som patient försöker använda sig av nätet för att få sjukvårdsupplysningar. Och det på en av de absolut mest påkostade och reklamfinansierade hälsosatsningarna på Internet just nu – hälsoportalen Vitea.

Huvudvärk är annars något som de flesta hälsoportaler har gott om information om.

Värre är det med lite mer udda problem. När jag exempelvis försöker söka på ordet »käkbesvär« får jag inte napp hos någon av de större hälsoportalerna.

Till nio hälsosidor med frågelådor skickar jag därför följande
fråga:
»Sedan någon månad tillbaka låser sig ofta min käke på höger sida när jag öppnar munnen. Till exempel när jag ska börja äta eller prata med någon. Det gör tillräckligt ont för att jag ska säga ›aj‹. Först efter några sekunder lossnar det. Förutom att det gör ont känns det lite löjligt när man sitter tillsammans med andra och plötsligt gapar och inte kan stänga munnen. Vad kan det bero på? Är det något farligt? Finns det något jag kan göra åt det eller går det över av sig själv?«

Fjorton dagar senare har jag endast fått svar från fyra av av de nio hälsosidorna.

Överläkare Kent Åke Henricson vid Barn- och ungdomskliniken i Halland svarar redan efter ett par timmar. Jag får rådet att söka en öron-näsa-hals-doktor.

Dagen efter upplyser Tallmogårdens hälsohemsdoktor Bertil Dahlgren mig om att jag lider av ett temporo mandibular joint
problem (tmj). Han föreslår ett besök hos en ortopedmedicinare. Han skickar med en länk där jag kan få tips om tmj och adresser till olika behandlare. Dessutom informerade han mig om att ett kosttillskott av magnesium ofta verkar muskelförbättrande.
Kroppsjournalen har tyvärr ingen expert som kan svara på frågan men tror att en tandläkare kanske kan hjälpa mig.

Det mest uttömmande svaret ger allmänläkare Gunilla Byström som för Infomedicas räkning ger följande besked:

»Det låter som att käkleden hakar upp sig ibland. I alla leder finns strukturer som är till för att leden ska hålla ihop, bilda ledvätska och så vidare. Ibland kan det hända att någon sådan inre del kan skadas, trasas sönder av nötningen som leden utsätts för. Den skadade delen kan då komma i kläm och förorsaka att leden kortvarigt låser sig. (Jämför med en skadad menisk i ett knä). Detta är helt ofarligt. Besväret går snabbt över och kommer sannolikt att klinga av inom några veckor. Det du kan göra är att försöka slappna av och ›släppa‹  i leden om symtomet skulle komma tillbaka. Lätt massage utanpå leden kan underlätta.«

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida