Hon möttes av glädje och fördomar

Hon möttes av glädje och fördomar
Malin Grahn läste i Vårdfokus om volontärprojektet Barrio Blanco redan under studietiden. Hon tog kontakt med initiativtagaren, sjuksköterskan Annica Jonsson, och några år senare reste de dit tillsammans. Foto: Privat

Med väskan full av kondomer ?och menskoppar reste sjuksköterskan Malin Grahn ?till Dominikanska republiken för att undervisa unga kvinnor om reproduktiv hälsa.

1 mars 2017

Den första frågan efter premiärföreläsningen om reproduktion och säker sex för unga kvinnor i fattigkvarteret Barrio Blanco gjorde Malin Grahn förbryllad. Under en dryg timme hade hon försökt att informera så pedagogiskt som möjligt. Hon hade visat bilder på könsorgan och förklarat ingående hur man bäst skyddar sig mot oplanerade graviditeter. Malin Grahn pratar flytande spanska så samtalet flöt smidigt och kvinnorna hade lyssnat uppmärksamt. Men när en av dem räckte upp handen och frågade ”kan man bli gravid om man har oralsex?” förstod hon att budskapet inte nått fram.

?— Jag insåg att jag fick backa bandet. Det visade sig att tjejerna visste ganska lite om hur kroppen fungerar. Det fanns också en massa myter om sex, till exempel en tilltro till att vissa samlagsställningar kan minska risken att bli gravid. De hade dålig koll på menscykeln och trodde att mens och ägglossning var samma sak.??

Slumkvarteret Barrio Blanco ligger i turist­staden Cabarete. Enligt resebroschyren är det en färgglad badort med karibisk atmosfär, musikbarer och ljusa stränder. Men på andra sidan strandhotellen finns en verklighet som få turister känner till. I de fattiga bostadskvarteren bor drygt trehundra personer i plåtskjul och baracker. Arbetslösheten är hög och droger och våld är vanligt.?

Det var hit sjuksköterskan Malin Grahn kom för första gången för drygt ett år sedan för att arbeta som volontär med frågor kring sexuell hälsa. ?

I Dominikanska republiken har katolska kyrkan mer makt över en kvinnas kropp än kvinnan själv. Abort är förbjudet, tillgången till preventivmedel begränsad och tonårsgraviditeter vanliga.

Malin började med att sätta upp handskrivna lappar på lyktstolpar längs den leriga huvud­gatan i området.

 ”Tjejer — se hit! Välkomna till ett möte på hälsocentralen med den svenska sjuksköterskan Malin — en kväll om saker som bara rör kvinnor. Det bjuds på fika!”

?Det väckte nyfikenhet och vid varje tillfälle dök det upp 10, 20 kvinnor som bjöds på läsk och småkakor. Dörren fick stå öppen, grannar lämnade över barn och någons mamma kom förbi. Utanför fönstret hördes musik och smattret från trimmade motorcyklar.

?— Efter den första föreläsningen försökte jag lyssna in och utgå ifrån deras frågor. Med min avslappnade inställning till ämnet kom samtalet i gång och då ville de sällan sluta. Tjejerna var ofta mycket öppna och skratten många.??

När hon inte var i Barrio Blanco undervisade Malin på gymnasieskolor i andra delar av staden. Genom skolornas kuratorer, så kallade orientadores, fick Malin hjälp att ta sig in i den ganska stängda värld som skolan är. Rektorn accepterade att hon informerade om reproduktion, men hon fick absolut inte uppmuntra ungdomarna att ha sex genom att dela ut kondomer.

?— Det blev en svår balansgång för mig. Jag försökte förklara hur jag tänker, att det är bättre att ungdomarna får en plattform om säker sex än att de inte vet något alls. Men rektorn vägrade och jag fick stå tillbaka. Jag höll föreläsningen på ett annat sätt, men lämnade över alla kondomerna till kuratorn på skolan och nu kan eleverna hämta hos henne.

??Att hon var tvungen att respektera de katolska värderingana som genomsyrar hela samhället tyckte Malin var bland det svåraste med uppdraget.

?— Det finns en otrolig dubbelmoral hela tiden. Samtidigt som religionen förbjuder sex före äktenskapet och preventivmedel är det många som har sex. Jag hade svårt med den fördömande synen på homosexualitet som tyvärr fanns, även bland kuratorerna. Samtidigt är det väldigt dumt att komma utifrån och säga hur saker ska vara, då stängs nog dörren helt.?

Malin har alltid varit intresserad av det förebyggande arbetet och det var därför hon ville bli sjuksköterska. Under studietiden i Lund började hon jobba för den ideella studentorganisationen Kärleksakuten som informerar unga om säker sex, självkänsla och relationer. Hon tog examen 2014 och har arbetat på kvinnokliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

?Sedan första resan har det blivit ytterligare en volontärmånad i Dominikanska republiken. Nu har hon just påbörjat barnmorskeutbildningen och sedan väntar förhoppningsvis fler utlandsuppdrag. I framtiden hoppas hon kunna stanna längre och planerar att ta med sig maken, det är han väl införstådd med. ?

Malins tips till dig som vill jobba som volontär:

  • Var ödmjuk — tro inte att du är den som vet bäst.?
  • Var beredd på förändringar, det blir aldrig som du har tänkt dig.?
  • Våga prata med människor, kontakter betyder allt.?
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida