Ond bråd död på sjukhuset

14 maj 2001

Författare Karin Wahlberg 
Titel Sista jouren
364 sidor 
Förlag Wahlström & Widstrand 2001 
Cirkapris 294 kronor 
ISBN 91-4618-118-0

En morgon hittas jourläkaren Maria Kaahn död i den dusch som finns i anslutning till jourrummet. Ganska snart står det klart att det inte är en olyckshändelse. Maria Kaahn har bragts om livet, som det heter på polisprosa.

Sista jouren är en kriminalroman. Vi får följa polisens arbete från upptäckten av brottet i bokens inledning tills alla frågor får sitt svar i dess slut. Samtidigt är det en roman om »Det svenska sjukhuset« i nedskärningstider: stress, personkonflikter och motsättningar mellan olika personalgrupper.

Författaren är själv läkare. Därför blir jag lite nervös när ordet »dysfori« uppträder på första sidan – läkare är glada i att använda sitt yrkesspråk i fler sammanhang är vad som är lämpligt. Men det är en engångsföreteelse. Romanen följer mönstret i dagens kriminallitteratur, den lite dova och dämpade stämning som präglar böckerna om ett samhälle där de som tjänar allmänheten kämpar med otillräckliga resurser – i jobbet och kanske också privat. I den här boken blir effekten dubbel, eftersom handlingen är förlagd både till polishuset och till sjukhuset. Och de båda huvudpersonerna båda dras med rätt så komplicerade privata förhållanden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida