Ont i ryggen vanligast hos unga

Mer än en tredjedel, 36 procent, av dem som är 16 -24 år har värk i rygg, nacke eller axlar minst en gång i månaden. Bland befolkningen i åldrarna 16 -79 år är motsvarande siffra 34 procent. Det visar en studie som Apoteket har genomfört tillsammans med tns Gallup där 4 000 slumpvis utvalda personer har svarat på frågor om sin hälsa.

Av alla kvinnor i undersökningen som är mellan 16 och 79 år har 44 procent värk minst en gång i månaden.Motsvarande siffra för männen är 28 procent. Ungefär samma könsskillnader gäller för den yngsta gruppen. Och bland dem som uppger att de har ont dagligen eller varje vecka är flickorna dubbelt så många som pojkarna.

– Tidigare studier har visat att kvinnors tunga arbeten inom vården kan vara en orsak till att fler upplever smärta, men varför även unga flickor har mer ont än pojkar har vi ingen bra förklaring till, säger Kerstin Bergström, ansvarig för studien.

Den som vill veta mer om smärta kan köpa Apotekets bok Värkatlas för 50 kronor eller gå in på www.apoteket.se och söka under Vårdpersonal.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida