Oorganiserade fick del av Vårdförbundets lönekamp

Positivt. Så säger Vårdförbundets ordförande i Gävleborg, Gunilla Nordström, sedan landstinget beslutat om extra generella pengar utöver den den tidigare fastlagda lönepotten. Men hon är besviken över att de som är oorganiserade får lika mycket.

27 september 2007

Missnöjet bland Vårdförbundets medlemmar var mycket stort över den lönehöjning som landstinget erbjöd, i genomsnitt drygt 2,9 procent. Protesterna var många och Vårdförbundet hade ett stort antal diskussioner med landstingets företrädare.

– Jag tror inte att vi någonsin har haft så många möten, säger Gunilla Nordström (bilden).

Landstinget lyssnade på protesterna

Påtryckningarna gav resultat. Landstinget bestämde sig för att höja lönepotten genom ett generellt utlägg. Alla som arbetar heltid får under sju månader, till och med mars 2008, 400 kronor extra i månaden, eller totalt 2 800 kronor för den som arbetar under hela perioden. Det generella utlägget för den som arbetar halvtid är 200 kronor i månaden.

– Självklart är vi glada över de extra pengarna. Det gör att medlemmarna i genomsnitt får närmare fyra procent i stället för drygt 2,9 procent, säger Gunilla Nordström.

Hon är dock besviken över hur de generella pengarna betalas ut. De går nämligen inte bara till Vårdförbundets medlemmar utan också till sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor som är oorganiserade.

– Jag protesterade, men arbetsgivaren sa att de måste göra på det sättet, säger Gunilla Nordström.

En AD-dom styr

Formellt sett har landstinget gjort rätt, säger Vårdförbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg.

– Det finns en dom i arbetsdomstolen som säger att den som är oorganiserad har rätt att kräva en lönehöjning som går ut generellt till alla, säger hon.

Gunilla Nordström säger att många medlemmar har hört av sig och varit upprörda över att de som inte är med i facket ska få den här lönehöjningen.

– Jag har dock sagt att vi ändå kan vara glada över de extra pengarna och att vi aldrig skulle ha fått dom om inte medlemmarna varit så eniga i kampen. Dessutom har arbetsgivaren lovat att vi ska få ungefär lika mycket 2008, säger hon.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida