Operationsverksamheten på Kalix sjukhus läggs ner trots protester

Operationsverksamheten på Kalix sjukhus läggs ner trots protester
Nu är det bestämt. Operationsverksamheten i Kalix läggs ner.

Operationsverksamheten, där bland annat tio sjuksköterskor arbetar, stängs på Kalix sjukhus. Patienterna som ska opereras måste i fortsättningen åka till Sunderby eller Gällivare sjukhus. Beslutet fattades i Norrbottens landstingsfullmäktige i dag, efter en tre timmar lång debatt med 39 röster för och 30 röster mot.

Sju miljoner kronor ska nedläggningen spara.

– Och det är inte fy skam, sade Agneta Lipkin (S), ledamot i landstingsfullmäktige, under debatten.

Hennes partikamrat Kurt-Åke Andersson tycker inte att det ekonomiska argumentet håller utan undrade i stället om det inte kan bli dyrare i förlängningen med den nya lösningen där både läkare och patienter ska skjutsas upp till Gällivare, 25 mil enkel väg från Luleå, för operation.

Dessutom har Gällivare läkarbrist som det ser ut i dag och landstinget är ansträngt av höga kostnader för hyrpersonal. Per år betalar länet 146 miljoner kronor till hyrläkare och -sjuksköterskor.

– Visst kommer vi att få läkare till Gällivare, men det kommer att tömma börsen, om ni förstår vad jag menar, sade Kurt-Åke Andersson.

Äventyrar liv

Kalix sjukhus har fram till nu utfört cirka 1 200 operationer per år. Avdelningen har servat hela länet, som är större än hela Götaland.

Farhågor finns att det här bara är första steget i att lägga ner hela intensivvården i Kalix, vilket skulle äventyra liv, enligt de sjuksköterskor som Vårdfokus har varit i kontakt med.

Vårdfokus har utan framgång sökt ordföranden och vice ordföranden i Vårdförbundet i Norrbotten för en kommentar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida