Oseriösa annonser på Vårdförbundets bloggsidor stoppade

Oseriösa annonser på Vårdförbundets bloggsidor stoppade
Vårdförbundets kommunikationschef Ylva Norberg stoppade de oseriösa annonserna direkt efter att hon fått kännedom om dem.

Annonserna för potensmedel och asiatiska flickor hamnade på sidorna under sommaren när folk haft semester och vaksamheten inte varit lika stor som vanligt.

14 augusti 2015

Det är den förklaring som Vårdförbundets kommunikationschef ger när Vårdfokus frågar hur de oönskade annonserna kunnat smyga sig in på Vårdförbundets webbsidor.

– I normala fall kollas sidorna flera gånger varje dag. De här annonserna har inte funnits där tidigare, säger kommunikationschefen Ylva Norberg.

Strax efter att Vårdfokus skrev om att märkliga och obskyra annonser dök upp på flera av förbundets yrkesrelaterade och lokala bloggsidor såg hon till att de togs bort.

Som Vårdfokus berättat tidigare under förmiddagen har flera av sidorna använt sig av en så kallad widget för att låta besökarna ta del av bilder som lagts upp via Instagram. Genom att klicka på widgeten (Snapwidget) kom man direkt in på en sida med annonser för exempelvis olika bantnings- och potenspreparat, asiatiska flickor och utländska nätkasinon. Genom att klicka på annonserna riskerade besökarna att få sina datorer kapade.

Hur länge de har legat på sidorna är det ingen som vet exakt, men enligt Ylva Norberg kan det inte röra sig om mer än en eller ett par veckor.

Hon vet i nuläget inte exakt vad som hänt. Men en förklaring som hon har är att förbundet av någon anledning missat att betala för widgettjänsten under sommaren. Genom att betala för den slipper man reklamen.

Oavsett vilket är den nu åtminstone för tillfället bortplockad.

– Det är inte okej att ha sådan här reklam. Det är  gräsligt och självklart att Vårdförbundet inte ska ha sådana annonser, säger Ylva Norberg.

Hur skyddar ni er från att liknande fadäser uppstår i framtiden?

– Om du menar just det som hänt med Snapwidget så får vi låta bli att använda sådana tjänster som riskerar att ha annonsering.

Hon berättar att förbundet försöker att ha så säkra tekniska lösningar som möjligt och är noga med att arbeta med seriösa aktörer på webben. Dessutom finns det personal på Vårdförbundet som normalt sett är duktiga på att upptäcka den här typen av misstag. Men under sommaren har bevakningen inte varit lika intensiv som vanligt, på grund av semestrarna.

Under de cirka fem år som Vårdförbundets nuvarande webb har funnits känner Ylva Norberg inte till att något liknande ska ha hänt tidigare.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida