”Ottar var inte en dam som man dunkade i ryggen”

Författaren och journalisten Gunilla Thorgren, som en gång var med och startade Grupp 8, har skrivit en biografi över Elise Ottesen Jensen, mer känd som Ottar. ??

5 oktober 2011

Varför ville du skriva om Ottar??

— Jag har alltid varit intresserad av sexualpolitik, som ju hänger ihop med kvinnans rätt att kontrollera sin egen kropp. När jag läste hennes memoarer upptäckte jag en undertext, hon utelämnade saker, och det gjorde mig nyfiken. Ottar var mån om sin integritet, till exempel brände hon alla sina personliga papper. Häromdagen pratade jag med en man som kände henne och han konstaterade: ”Det var inte en dam som man dunkade i ryggen.”

Varför tror du att hon blev så engagerad i dessa frågor??

— Hennes engagemang var från början allmänpolitiskt, sen såg hon det uppenbara behovet av en förändrad sexualpolitik. Hon hade en ”motor” som hon ville använda, ett behov av att göra skillnad.

Vad överraskade dig mest av det du fick veta om Ottar??

— Under arbetet med boken läste jag alla hennes texter och de visar vilken brinnande feminist hon var, nog den tuffaste vi haft. Ingen har definitivt varit lika konsekvent, och det var nytt för mig. Vad många inte vet om henne var hur sjuk hon var, både fysiskt och psykiskt, och att hon gjorde ett självmordsförsök.

Vad skulle du vilja fråga henne, om det vore möjligt??

— Jag skulle nog vara indiskret och fråga: ”Vad visste du om sex över huvud taget när du började engagera dig i de frågorna?”

Håller Ottar på att glömmas bort??

— Ja, jag har förstått att många yngre inte har en aning om vem hon var. Jag har en känsla av att dagens unga feminister inte är så intresserade av historia. Även bland homosexuella, som hon gjorde stora insatser för, verkar hon ha glömts bort. De rättigheter som Ottar kämpade så hårt för tas ibland för givna. Kom ihåg att det krävdes hundra år av kamp innan vi fick fri abort i Sverige. På 1960-talet åkte många svenskor till Polen för att få abort, i dag finns ett lagförslag om att totalförbjuda aborter i Polen — vad säger att det inte kan hända här? 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida