Outredd fosterdiagnostik erbjuds den som har råd

Outredd fosterdiagnostik erbjuds den som har råd
Den nya metoden för fosterdiagnostik har ännu inte utvärderats av SBU. Grafik: Mostphotos

Ett enkelt blodprov ska ge betydligt träffsäkrare svar på kromosomavvikelser hos foster jämfört med KUB-tester.

11 september 2014

I Sverige håller Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, som bäst på att gå igenom de vetenskapliga studier som gjorts på området för att se vilka för- och nackdelar som finns med testet NIPT, non-invasive prenatal testing.

Statens medicinsketiska råd, Smer, håller dessutom på att diskutera de etiska aspekterna kring metoden. En utredning pågår även inom Svensk förening för Obstetrik och gynekologi.

Säljs för 5 000-7 000 kronor

Trots att dessa utvärderingar ännu inte är klara uppger nyhetsbyrån TT att en vårdcentral i Göteborg redan i morgon, fredag, börjar erbjuda gravida det nya testet. Analysen får föräldrarna betala ur egen ficka och notan lär landa på 5 000-7 000 kronor.

En av experterna i SBU:s utvärdering är professor Bo Jacobsson vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han sitter också med i en stor internationell studie av den nya metoden. Till Vetenskapsradion säger han att det hittills ser väldigt lovande ut. 

Men för Vårdfokus förklarar Bo Jacobsson att han är enig med Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet, som tycker att det finns en rad etiska och medicinska frågeställningar som bör besvaras innan metoden introduceras i Sverige. Exempelvis om metoden är tillförlitlig eller om den kommer att resultera i fler aborter.

Detta är NIPT

NIPT används redan i flera länder och innebär att man kan se kromosomavvikelser hos foster med hjälp av ett blodprov från mamman där fostrets DNA analyseras.

I dag krävs fostervattenprov, vilket det finns vissa risker med. Det görs också KUB-tester (kombinerat ultraljud och blodprov), men dessa ger bara svar på hur stor sannolikheten är att fostret har Downs syndrom eller två andra mer ovanliga kromosomförändringar.

Enligt Vetenskapsradion ger NIPT-testet betydligt färre falska svar än KUB.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida