Översvämning stänger akutmottagning i Jönköping

Översvämning stänger akutmottagning i Jönköping
Personalen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har under dagen fått vada i vatten. Foto: Agnetha Lundberg

Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har drabbats hårt av regn och översvämningar. Sedan i förmiddags hålls akutmottagningen stängd. (UPPDATERAD 15:25)

Sedan strax innan klockan 11 i förmiddags är akutmottagningen vid Länsjukshuset Ryhov i Jönköping stängd. På grund av det kraftiga regnet som drabbat regionen har vatten trängt in på mottagningen och i operationssalar.

Rann in vatten ur ventilerna

Psykiatrisjuksköterskan Agnetha Lundberg var på plats under dagen. Hon beskriver situationen som kaosartad.

  Strax innan åtta på morgonen small det rejält. Båda överfallslarmen gick och det regnade ordentligt. Plötsligt började det regna in hos oss.  När vi gick ner i källarn för att hämta vattendamssugaren svämmande det ner vatten i ventlierna. Helt otroligt, säger Agnetha Lundberg til Vårdfokus.

Enligt Agnetha Lundberg klarade sig Rättpsykiatriska avdelningen där hon arbetar relativt bra. Annat var det för kollegorna på akuten.

– Där har det nog varit kaos i dag. Både de och operation fick ju också stänga, säger hon.

Fjärrvärmen på akutmottagningen fungerar inte, men enligt uppgifter ska elförsörjningen till sjukhusets övriga avdelningar vara säkrad. Räddningstjänsten arbetar nu febrilt med att pumpa ut vattnet.

– Det är väldigt stora problem på sjukhuset just nu. Det har forsat ner vatten från höjderna och svämmat över. Det är stora regnmängder. Vi är ute och pumpar på många platser i Jönköping just nu, men prio ett är på sjukhuset, säger Börje Andersson, inre befäl på räddninstjänsten, till Jönköpings-posten.

Bör vända sig till vårdcentral

Patienter uppmanas att i första hand vända sig till vårdcentral. Boenden i Värnamoområdet bör om möjligt helst söka vård på sjukhusen i Eksjö eller Värnamo. Vid olyckor och svåra sjukdomsfall skickas ambulanserna till Eksjö eller Värnamo, skriver landstinget i Jönköpings län på sin hemsida.

Senare under eftermiddagen meddelade sjukhusledningen att Ryhov återigen var i normal drift. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida