Övertiden räddar vården

I februari hade Vårdfokus en webb­nyhet om avdelning Västra Götaland som kartlagt övertiden för förbundets medlemmar i regionen. Siffran gjorde oss på redaktionen nyfikna. Hur stor är övertiden i hela landet??

Nu vet vi. Vår kartläggning visar att landets samlade övertidskostnad för Vårdförbundets medlemmar motsvarar 2029 heltidstjänster. Siffrorna finns i sin helhet på vår webb för den som vill veta mer.?

Bakom matematiken finns en verklighet där stora delar av vården är beroende av övertid, mertid, beredskap och hyrpersonal för att fungera. I vår artikel berättar sjuksköterskor från Gällivare sjukhus om hur de med övertid och beredskap håller i gång operationsverksamheten på sjukhuset. De ”släpar runt på två fotbojor, telefon och tjänstebil”, och förväntas inställa sig utan dröjsmål vid akutfall. Det kan innebära att arbeta dygn i sträck.??

7 april 2017 är ännu ett i raden datum svenskar minns med sorg och fasa. För Vårdförbundet kom den misstänkta terrorattacken mycket nära eftersom lastbilen stals på gatan utanför kontoret i Stockholm. Lastbilen dundrade förbi ett par gånger, chockade människor tog skydd i lokalerna och de anställda fick evakueras under dramatiska former.

?I den första ambulansen på plats fanns ambulanssjuksköterskan Viktoria Lenander som var sjukvårdsledare. I sex timmar organiserade hon insatsen för de skadade och chockade. Läs hennes berättelse i Vårdfokus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida