Övervikt

Vikten av gener. Hur du påverkar din vikt. Karin Bojs och Anna Bratt. Natur & Kultur 2011, www.nok.se, ISBN 978-91-27-13107-1??

5 oktober 2011

Varför rasar vissa i vikt av att äta bacon & ägg och dricka kaffe med grädde medan andra inte alls blir smalare av en sådan diet? Och vilken viktminskningsmetod är egentligen bäst, lågkalori-, lågkolhydrat- eller kanske medelhavsdieten med grönsaker, olivolja och vin? Forskningen visar att våra gener styr hur känsliga vi är för den ena eller andra metoden, om vi lättare går upp i vikt av fett eller av kolhydrater. De flesta fetmagener som hittats verkar också främst styra funktioner i hjärnan, de påverkar bärarens hunger och mättnadskänsla — inte själva förbränningen.

I princip är alla dieter lika effektiva, så länge man är uthållig men den verkliga mirakelmetoden stavas träning. Författarna har noga gått igenom de senaste vetenskapliga rönen om bantning, övervikt och människans dna och förmedlar dem på ett lättfattligt sätt. Innehåller även recept och handfasta råd. SA

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida