Oviss framtid för kommission

Efter regeringsombildningen är det oklart vad som händer med rekryteringskommissionen som tillsattes i somras.

2 november 1998

Bristen på utbildad personal inom framför allt vården var orsaken till att dåvarande arbetsmarknadsminister Margareta Winberg tillsatte kommissionen, bestående av fem ministrar och representanter för arbetsmarknadens parter, bland andra Vårdförbundets ordförande Eva Fernvall. Den skulle bland annat arbeta fram lösningar för att göra vårdarbetet mer attraktivt.

Men hur det blir nu är oklart. Av de fem ministrarna har tre – Jörgen Andersson, Margot Wallström och Carl Tham – lämnat regeringen. Ulrica Messing har inte längre ansvar för jämställdhetsfrågorna och Margareta Winberg har bytt till jordbruksministerposten.

Enligt uppgift från en källa nära regeringen kommer dock arbetet i kommissionen att fortsätta, eftersom ”det är Göran Perssons skötebarn”. Däremot är inriktningen ännu oklar, eftersom kommissionen aldrig hann komma i gång på allvar före valet. I början av november hålls ett möte och då är förhoppningen att frågetecknen rätas ut.

På Vårdförbundets centrala kansli ska en grupp arbeta med kommissionens frågor. I den finns chefen för den förbundspolitiska avdelningen Lena Sundström, chefsförhandlaren Mats Björck, ombudsmännen Marianne Lidbrink, Kristina Malm-Jansson och Annica Magnusson samt utredaren Carin Lyckéus. Samordnare är förbundssekreteraren Karin Olsson.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida