P-skiva ska sätta stopp för trycksår

P-skiva ska sätta stopp för trycksår
En vanlig p-skiva kan användas till mycket. Bland annat som "trycksårstimer" inom akutgeriatrik.

På geriatriska avdelningen vid Centrallasarettet i Växjö har en sjuksköterska kommit på ett sätt att påminna personalen om att vända patienter. 

På den akutgeriatriska vårdavdelningen 13 vid Centrallasarettet i Växjö är många patienter sängliggande större delen av dagen. Eftersom flera dessutom har svårt att själva ändra liggläge är risken för trycksår stor.

Skylt förenklar

Sjuksköterskan Sara Rehnberg arbetar på avdelningen. Under våren 2012 funderade hon på hur det skulle kunna bli tydligare när man senast hade ändrat en patients läge i sängen. Tidigare antecknades klockslaget på ett papper, inte helt problemfritt.

– Vändningstiderna försvann under andra papper, eller så spillde någon vätska över anteckningarna, säger Sara Rehnberg till Smålandsposten.

Efter lite funderingar blev svaret en klassisk p-skiva. Ett 20-tal skivor beställdes, gjordes om lite och sattes ut vid patienternas sängar. Skyltarna har gjort succé och många tycker att arbetet på avdelningen har förenklats avsevärt. Även andra vårdavdelningar på sjukhuset har tagit efter p-skivemodellen.

Tänker en extra gång

– Klockslaget syns väldigt tydligt när skylten står på bordet. Den gör också att man tänker till en gång extra om det finns något annat patienten behöver, säger sjuksköterskan Jessika Lycke, till Smålandsposten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida