Utmärkelse

”Pandemin har gett elevhälsan extra skjuts”

”Pandemin har gett elevhälsan extra skjuts”
Den digitala elevhälsan kommer att finnas kvar även efter att skolan öppnar upp igen, det är skolsköteran Anette Odder övertygad om. Foto: Privat.

Digitala promenader, kortfilmer och stresshantering på nätet. När pandemin bröt ut fick elevhälsan på Bollerups naturbruksgymnasium ställa om. Nu har Anette Odder utsetts till årets skolsköterska.

Det var i samband med Riksföreningen för skolsköterskors årsmöte förra veckan som Anette Odder fick ta emot utmärkelsen 2020-års skolsköterska. Utöver hedersomnämnandet får hon 10 000 kronor.

Grattis- hur känns det?

– Tack! Det känns jätteroligt och stort! Det är en bekräftelse på att det man gör är bra och i rätt riktning. Jag har alltid brunnit för det hälsofrämjande arbetet, säger Anette Odder.

För Bollerups naturbruksgymnasium i skånska Tomelilla har det varit ett speciellt år. På skolan, som har utbildningar med hästinriktning och inom lantbruk, bor de flesta eleverna på internat. Men i mars förra året fick de packa ihop och resa hem för att fortsätta sina utbildningar framför datorn.

– De som sökt hit gillar att ha praktiska ämnen på schemat, det blev en stor omställning så klart. En del undervisningsmoment har de fått göra här på plats, men det mesta har skett hemma, berättar Anette Odder.

Digitala promenader

När undervisningen ställdes om till digitala klassrum fick elevhälsoteamet göra likadant.

– Vi har ett eget digitalt klassrum som vi kan bjuda in till. Här har vi dagliga digitala promenader och en massa kortfilmer som eleverna kan ta del av.

Innan pandemin bröt ut hade Anette Odder tillsammans med kuratorn Matilda Gehn byggt upp ett starkt hälsofrämjande arbete på skolan. De hade bland annat kondomkvällar med eleverna, må bra-runda och hälsoundervisning i klassrummen.

– Vårt fokus har under hela pandemin varit att ställa om, inte ställa in. Med  beslutet om distansundervisningen fick vi använda vår kreativitet för att finna nya vägar att nå ut till eleverna.

Kurator Matilda Och skolsköterskan Anette Odder på digital promenat
Varje dag klockan 12 bjuder kurator Matilda Gehn och Anette Odder in till promenad.

Elever som behöver deras särskilda stöd fångas upp via lärare och vårdnadshavare som vanligt. På promenaderna varierar deltagandet mellan en till fyra inloggade elever, ibland ingen. Men Anette Odder tänker att små bitar är bättre än inget.

Mest nöjd är nog Anette Odder med filmerna de gjort. Hittills har det blivit ett trettiotal inslag om allt från mellanmål och träning till studieteknik och vikten av rutiner. Tanken är att eleverna ska få stöd i vardagen med frågor som de annars skulle ha pratat om på skolan. I kortfilmerna spelar Anette och Matilda både sig själva och elever.

– Här får man verkligen bjuda på sig själv. De har varit fantastiskt roliga att göra och jag hade inte velat vara utan alla skratt vi haft under inspelningarna.

Anette Odder har arbetet som skolsköterska i 15 år, men det är först nu på Bollerup som hon tycker att hon fått användning av alla utbildningar som hon har gått inom det hälsofrämjande området.

– Vi kompletterar varandra så bra, jag och kuratorn och det känns som vi har lagt i en extra växel i arbetet. Pandemin har gett det en extra skjuts.

Motivering till Årets skolsköterska 2020

Varje år delar Riksföreningen för skolsköterskor ut utmärkelsen till någon av de 2 500 medlemmarna för ett extra förtjänstfullt arbete. Det kan handla om hälsofrämjande arbete, utvecklingsarbete, att sprida kunskap till kollegor eller vara extra uppskattad och nå goda resultat för eleverna.

Anette Odder fick priset för att:

i en annorlunda och svår tid relaterat till corona-pandemi och distansundervisning har Anette visat prov på kreativitet och nytänkande. På ett fantastiskt sätt har Anette tillsammans med skolans kurator tänkt nytt och använt nya kanaler för hälsoundervisning och har lyckats nå elever digitalt både i grupp och enskilt. Insatser som Riksföreningen anser värda ett omnämnande då vi vet att elevernas hälsa påverkas negativt av distansundervisningen och här ser vi prov på snabb omställning till nya metoder som gett eleverna möjlighet till hälsoundervisning, lunchpromenader och annat.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida