Påslag på löner utan avtal

På Karolinska sjukhuset i Stockholm har många anställda förra året fått lönehöjningar utan att några förhandlingar genomförts.

7 januari 2003

Arbetsgivaren har beslutat själv om pengarna och sedan bara i efterhand informerat Vårdförbundets företrädare om tilläggen. På bland annat Radiumhemmet, barnkliniken och kvinnokliniken har anställda fått mellan 500 och 2 000 kronor i månaden.

? Vi har fått informationen vid mbl-förhandlingar, när pengarna redan visat sig vara utbetalade, säger Eva Nowak, Vårdförbundets sektionsordförande på Karolinska sjukhuset (KS).

Även tidigare har lönepåslag getts på liknande sätt.

? Skillnaden är att när vi tidigare tagit upp frågan, har vi kommit överens om att skriva ett avtal om det i efterhand, säger Vårdförbundets ombudsman Anita Eriksson.

Vårdförbundets inställning är att det ska vara ett avtal.

? Det är ett lönetillägg. Samma summa går till alla på arbetsplatsen och då är det en kollektiv åtgärd som vi ska skriva avtal om, säger Anita Eriksson.

Eva Dannert är personaldirektör på ks och hon beklagar att det blivit en tvist och att det inte handlar om att försöka påverka rätten att teckna avtal.

? Men Vårdförbundet och vi har olika uppfattningar om det här. Vi anser inte att det krävs något kollektivavtal för ersättningar under kortare perioder, till exempel någon eller några månader, utan att vi då kan fatta enskilda lönebeslut.

Hon säger också att det inte är några kollektiva lönehöjningar, utan att KS gör en överenskommelse med varje enskild person.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida