Passion efter pension på RFSU:s nya webb

Passion efter pension på RFSU:s nya webb
Med sin nya webbplats vill RFSU fylla kunskapsluckor och inspirera till ett aktivt sexliv efter 50. Foto: Daniel Ivarsson/RFSU

De lite äldre saknar ofta relevant information om sex och den luckan vill organisationen nu fylla.

Hur gör man för att behålla ett aktivt sexliv när underliv och penis åldras? På webbplatsen Sex efter 50 finns fakta, tips, bilder och inspiration för de lite äldre.

Många drar sig för att fråga

Bakgrunden är en studie som visade att många 50-plussare saknar för dem relevant och tilltalande information om sexualitet och relationer. Många kvinnor drar sig också för att prata sex med sin gynekolog.

Texterna på Sex efter 50 handlar om allt från bäckenbottenträning, sköra slemhinnor, sviktande stånd och sexleksaker till myter om sex på äldre dagar. Där finns också intervjuer om sådant som att hitta kärleken på nätet som äldre eller behålla passionen efter pensionen.

– Många som levt i relationer där sexet har fungerat problemfritt tror att det ska fortsätta så och blir förvånade när det kanske börjar göra ont och kännas trångt och konstigt. Och de som kanske inte har haft sex på några år tänker inte heller på att slemhinnorna kan ha blivit torrare och skörare, säger barnmorskan Eva Lidman på RFSU-kliniken i Stockholm.

Hoppas på fler besökare

Redan i januari 2013 startade RFSU-kliniken telefonmottagningen Låt lusten leva länge som vänder sig till alla äldre i hela landet. Hittills har fler kvinnor än män ringt under de två telefontiderna, många är mellan 80 och 85 år och den äldsta som hittills hört av sig är 94. Nu hoppas organisationen att ännu fler äldre ska hitta till deras hemsida och till klinikens mottagning med frågor om sexualitet och relationer.

Fakta

RFSU:s telefontider för 50-plussare:

Medicinsk rådgivning måndagar 13-14 tel 08-692 07 80
Psykoterapeutisk rådgivning måndagar 10-11 08-692 07 70

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida