Patienten gav förklaring till knivdådet i Jönköping

Den 38-årige patient som i början av oktober knivhögg sjuksköterskan Roger Holmbom till döds vid rättspsykiatriska avdelningen på länssjukhuset Ryhov i Jönköping förnekar att hans avsikt var att mörda.

8 november 2006

Under den rättegång som hölls vid Jönköpings tingsrätt i går, tisdag, förklarade mannen att han bara ville skada och att han var ledsen för att det blev som det blev. Under rättegången framkom det att 38-åringen under en längre tid hade byggt upp aggressioner mot vissa ur personalstyrkan som han tyckte inte visade honom tillräcklig respekt.

Arg på personalen

Det hade börjat för cirka ett halvår sedan, i samband med att mannen vägrade ta sin medicin och därför tvångsmedicinerades. En av dem som var med vid det tillfället var Roger Holmbom. Patienten berättade också att han hade varit arg för att personalen hade utsatt honom för kränkande uttalanden, blivit nekad utskrivning och att personalen inte hade sett hans människovärde.

– Man försöker proppa in en sådan här händelse i ett litet fack eller en liten låda. Men jag tror inte att verkligheten är så enkel så att man kan säga att det här bråket ligger bakom det som hände. Då gör man det väldigt enkelt för sig, säger patientens försvarsadvokat, Anders Berggren.

Han anser att det under utredningens gång inte har kommit fram någon heltäckande förklaring till varför patienten just gav sig på en ur personalen och varför det var just Roger Holmbom som drabbades.

Stal en kockkniv

Det var under en permission den 5 oktober som patienten stal en kockkniv på den firma där han arbetstränade. När Roger Holmbom tillsammans med en kvinnlig kollega öppnade dörren för att släppa in patienten efter permissionen rusade han fram och högg kniven i Roger Holmbom som avled några timmar senare.

Dom faller den 14 november. Men oavsett om mannen döms för mord eller dråp kommer han inte att hamna i fängelse utan få fortsätta sin vistelse innanför väggarna på rättspsyk under många år framöver. Det är såväl åklagaren som försvarsadvokaten överens om.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida