Patientperspektiv

Patientperspektiv

Hjärna Parkinson. Staffan Råberg. Vårdförlaget 2011, www.vårdförlaget.se, ISBN 978-91-978446-3-9??

Det känns skönt att få skratta högt ibland när man läser om allvarliga sjukdomar. Redan på första sidan är det tydligt att det inte är en tråkig faktabok man fått i handen. Staffan Råberg ger både insikt om vardagen som parkinsonsjuk och hopp om att det faktiskt är möjligt att se positivt på livet trots sjukdomen.

Med glimten i ögat skapar han en text som är både informativ, intressant och underhållande, med massor av praktiska råd till nyblivna parkinson­patienter. Han påpekar att det är svårt att förmedla en rolig historia när ansiktsmusklerna inte lyder — men att skriva roligt lyckas han ändå med.

Under en FN-tjänst som sjukvårdare för civilbefolkningen i Libanon för tjugo år sedan märkte Staffan Råberg att något var fel. Det började med plötsliga darrningar och depression, men det skulle dröja ytterligare tio år innan han fick diagnosen, som kom att innebära att han inte längre kunde arbeta som sjuksköterska. I stället fick han sadla om till kompetensutvecklare och numera håller han föreläsningar om sin sjukdom.

Ingen vet riktigt hur Parkinsons sjukdom fungerar. Några celler i hjärnan slutar plötsligt att producera dopamin och muskelfunktionen blir aldrig som den varit. Ofta är depression ett tidigt tecken.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida