»Personalen här är mina kompisar«

Barbro Vindahl har blivit erbjuden att få Warankontrollerna gjorda hemma på vårdcentralen i Degerfors. »Men jag föredrar personalen här på AK-mottagningen«, säger hon.

4 augusti 2006

På grund av sitt dåliga hjärta har Barbro Vindahl stått på Waran (warfarin) de senaste 20 åren. En till två gånger i månaden tar hon sig till ak-mottagningen på lasarettet i Karlskoga för att kontrollera att hon tar rätt mängd av läkemedlet.

? Genom åren har de blivit mina kompisar, säger hon.

Barbro Vindahl sitter vid ett bord i ett av provtagningsrummen. Mittemot henne sitter biomedicinska analytikern Viveca Karlsson som just har tappat henne på några milliliter blod.

Om värdet ligger för högt eller för lågt kommer någon från mottagningen att kontakta Barbro Vindahl per telefon senare under eftermiddagen. Om allt är okej får hon i stället ett doseringsbrev hemskickat till sig med en tid för nästa provtagning.

Waran är ett potent läkemedel och fel dosering kan få allvarliga följder. Till Läkemedelverkets biverkningsenhet rapporterades i fjol 105 dödsfall som troligen hade orsakats av läkemedelsbiverkningar. I 42 av fallen orsakades dödsfallen av Waran.

Warfarin interagerar med en rad olika läkemedel och naturläkemedel men även med vissa frukter och grönsaker som innehåller stora mängder k-vitamin. Även alkohol påverkar leverns koagulationsförmåga. Ändrade matvanor liksom bantning och diarréer är typiska orsaker till varför koagulationsvärdena plötsligt börjar avvika.

Trots att Barbro Vindahl regelbundet har stått på Waran under många år kan hon inte påminna sig att hon har fått några biverkningar.

? Däremot har mina värden spökat ibland när jag har fått nya mediciner, säger hon och plockar fram en handskriven medicinlista som hon räcker över till Viveca Karlsson.

Det visar sig att hon för bara några dagar sedan började ta Betapred på grund av sin pollenallergi. Kortison kan förstärka effekten av Waranet kraftigt.

? Du har väl inte blött från tandköttet? undrar Viveka Karlsson som nu är ganska övertygad om att de kommer att behöva justera Barbro Vindahls Warandos när väl provsvaret kommer.

 

KONTAKT:
birgitta.soderstrom@orebroll.se
camilla.e.nilsson@skane.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida