Personaljakten blir lönechans

Personaljakten blir lönechans
Suget efter sjuksköterskor i sommar är stort. Den som kan skjuta på sin semester har en bra chans att få upp lönen. Foto: Colourbox

Semestertider. Trycket på bemanningsföretagen inom vården är hårt inför sommaren. Många sliter i sjuksköterskorna — vilket ökar chansen till högre lön.

I landsting och kommuner runt om i Sverige rapporteras nära nog dagligen om bristen på såväl grundutbildade sjuksköterskor som specialistsjuksköterskor. Det innebär att löneläget trissas upp hos bemanningsföretagen och hyrsjuksköterskor kan tjäna tusentals kronor mer än fast personal.

På Gotland erbjuds sjuksköterskor som jobbar nio veckor på ön en sommarbonus på 15 000 kronor, plus 3 000 om man rekryterar en kollega som stannar lika länge.?

Vårdfokus rundringning till några av de stora bemanningsföretagen som hyr ut sjuksköterskor visar mycket riktigt att det är stor efterfrågan från såväl sjukhus som vårdcentraler och mindre läkarmottagningar.

Pierre Eriksson, verkställande direktör på Prime Care, tror att det kommer att bli värre än någonsin i år.?

— Det är många som sliter i sjuksköterskor över hela linjen, säger han.?

Efterfrågan gäller alla kompetenser men mest dem som har minst två års arbetslivserfarenhet eftersom avtalen med kommuner och landsting ofta ser ut så.?

Adecco vittnar om ”hur många uppdrag som helst” och att svårigheten för företaget snarare ligger i att få tag på sjuksköterskor. På Xtra Care märker man ett stort behov av sjuksköterskor inom i synnerhet kirurgi och anestesi.?

Huggsexan om sjuksköterskor är en chans att få upp lönen, menar Pierre Eriksson på Prime Care.?

— Flera arbetsgivare ökar trycket uppåt även om det alltid finns en övre gräns, annars blir det ingen bra affär för oss.

Han vill, i likhet med de andra bolagen, inte ange några siffror men menar att 22 000 kronor för en nyutexaminerad är ”helt absurt”.?

— Då kan man nästan lika gärna vända hamburgare.

Utöver lönen lockar bemanningsföretagen med möjligheten att få lön varje vecka och styra över sitt eget schema. ?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida