PERSONLIGT Malin Olsson

Ålder 32 årKarriär sjuksköterska, fil lic och doktorandFamilj man och två barn, 4 år och 6 månaderSenast lästa bok Mig äger ingen av Åsa Linderborg, »väldigt bra«Äter helst makens mat, »han är jätteduktig«Njuter av att läsa, själv eller för barnen, utförs- och skridskoåkning

29 februari 2008

Malin Olsson vill att de som vårdar ska förstå fatigue, så att de på ett bra sätt kan möta de kvinnor med multipel skleros som lever med det.

– För att kunna stödja kvinnorna behöver vården kunskap om hur det är för dem i deras vardag, säger hon.

När Malin intervjuar imponeras hon av kvinnornas kraft och uthållighet; att de lever sina liv trots att de egentligen inte orkar. Samtidigt som kvinnorna har lärt sig leva med sjukdomen har de sådant som de tycker att det är värt att kämpa för, som barnen.

Innan Malin blev sjuksköterska arbetade hon extra i äldrevården.

– Där insåg jag att även om man som outbildad kan göra livet mycket bättre för människor, så räcker inte det. Att arbeta med äldre kräver riktigt mycket kunskap.
Sjuksköterskeyrket, med fokus på människan och möjligheten att forska, lockade. Och när hon började utbildningen kände hon att det var helt rätt. Forskningslusten gjorde att hon som nyutbildad parallellt med arbetet som sjuksköterska läste D-kursen i omvårdnad. Nu blev det kvinnor med ms; handledaren Siv Söderberg hade forskat på fatigue vid fibromyalgi och Malins intresse för en svår sjukdom som drabbar unga och särskilt kvinnor hade väckts.

Malin vill att nya forskningsfrågor ska komma från kvinnornas vardag.

– Deras vardagsproblem är viktiga. Det är det som är omvårdnadsforskning.

Varje intervju avslutar hon med att fråga kvinnorna om det är något mer de vill prata om. Då har en del av dem berättat att ingen i vården har tagit upp frågan om sex, och att det är svårt för dem att själva göra det. En viktig forskningsfråga, tycker Malin, så en intervjustudie kommer det att bli.

Att det kan bli många nya forskningsuppslag, är inget som bekymrar Malin – mycket arbete avskräcker inte. Hon gillar att ha mycket att göra och tycker att hon har lagom med forskning och arbete. Och barnen är inget hinder, »dom är ju som så kul«.

– Jag har bestämt mig för det här och vill göra det. Det är kul och viktigt. Att forska innebär mycket jobb, men det gör det ju att arbeta kliniskt som sjuksköterska också.
Men hon ser till att också koppla av.

– Jag är bra på att slappa, eller egentligen handlar det om att njuta, det ger mycket energi.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida