Personligt Marie Berg

Ålder: 50 årKarriär: sjuksköterska, barnmorska, dr med vet och lektorFamilj: make och fyra barnLäser gärna: matrecept, om trädgårdsskötsel och heminredning, vetenskaplig litteraturSenaste sedda film: Ninas resa, »den ska man se«Älskar: familjen, Gud, musik och att röra på sig

Marie Berg ville ha ett yrke som skulle göra det möjligt för henne att arbeta i utvecklingsländer. Det stod mellan sjuksköterska och lärare.

– Det blev sjuksköterskeutbildningen eftersom beskedet därifrån kom först. Och det passade mig bra, jag har behov av att vara till hjälp för andra, berättar hon.

För att säkert komma i väg och arbeta i ett utvecklingsland förhörde sig Marie Berg om den blivande makens planer.

– Jag kollade av med honom innan vi gifte oss och jo, han hade samma tankar. Han ville ut precis som jag.

Det blev Zaire (Kongo). Maken, som var läkare, sågs den första tiden som »mest intressant« för sjukhuset medan Marie fick hjälpa till där det behövdes. Hennes första uppgift blev att sy nya suspensoarer för män med pungbråck. Att komma till Afrika med en barnmorskeexamen i bagaget och ta de arbetsuppgifter som bjöds, var inte helt lätt.

– Det var frustrerande. Jag ville vara viktig och ett stöd för andra.

Det blev totalt sex år i Zaire, med avbrott för fyra barnfödslar i Sverige. Efter den första trevande resan kunde Marie arbeta med det hon ville och var utbildad för: att stödja och stärka kvinnorna. Trots det kände hon sig otillräcklig när hon kom hem. I stället för att se tillbaka på allt bra hon hade gjort och lyckats med under tiden i Afrika, bland annat att starta en kvinnoskola, var det sina misslyckanden hon kom ihåg.

– Så mycket hade ändrats här hemma. Och mitt i allt det skulle jag hitta mig själv och då kände jag mig otillräcklig i det också. Jag hade en väldig kunskapslängtan och började fundera på vad barnmorskeri egentligen är.

Marie såg hur graviditets- och förlossningsvården hade blivit fokuserad på riskerna och gick tillbaka till historien för att försöka förstå varför.

– Samhällets inställning avspeglar sig i synen på barnafödandet. Nu handlar det om kontroll. Men för mig är det viktigt att oavsett riskerna se att där finns en kvinna vars moderskap ska vara »normalt«, en kvinna som ska ha en positiv upplevelse av graviditet och förlossning. Då gäller det att hitta balansen mellan det normala och det biomedicinska. Även en kvinna med diabetes kan ha en normal förlossning, betonar Marie Berg.

Som barnmorska på en bb-avdelning där kvinnor med ökade risker vårdades kände hon hur viktigt just detta var. Hon ställde sig frågan vad som var det centrala i upplevelserna hos gravida med diabetes och hur hon själv som barnmorska kunde stödja och stärka dem. Där föddes studien, som hon på barnmorskors vis uttrycker det.

För korrespondens:
Marie Berg, Göteborgs universitet, institutionen för omvårdnad och Sahlgrenska universitetssjukhuset. marie.berg@fhs.gu.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida