Pet och ct minskar väntetiden och ökar säkerheten

Vinsterna är många när pet— och ct kombineras vid cancerdiagnostik. Framstegen lyfts fram under den pågående Röntgenveckan i Uppsala.

2 september 2013

Det blir allt vanligare att petkamera och datortomografi (ct) kombineras för att diagnostisera cancer i hals, thorax, buk, bäcken och skelett. Under Röntgenveckan som startade i dag, kommer flera fördelar att redovisas:

  • Kortare väntetid mellan diagnos och strålbehandling
  • Information både om tumörens struktur och spridning, samt hur aktiv glukosomsättningen är.
  • Mer riktad behandling till varje patient.

– När lungtumörer inte kan opereras kan våra onkologer rikta strålfältet och få en mer precis, botande behandling och samtidigt skona frisk vävnad. Dessutom kan vi följa upp effekter av olika behandlingar på ett bättre sätt, säger Cecilia Wassberg, läkare på pet-centrum/bild- och funktionsmedicinskt centrum vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Ny kombinationskamera sänker stråldosen

Våren 2014 räknar sjukhuset med att börja använda en ny kombinerad pet-mr-kamera som blir den första i sitt slag i Sverige. Stråldosen kan sänkas med två tredjedelar, vilket är särskilt värdefullt när barn måste undersökas många gånger. Dessutom kommer båda kamerorna att visa sina resultat samtidigt vilket ger mer information om sjukdomen och hjälper till att skräddarsy behandlingen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida