Pinch graft till heders i öppenvården
Pinch graft för läkning av bensår går alldeles utmärkt att använda i öppenvården. Operationen tar inte längre tid än en vanlig omläggning. Till skillnad från vad man tidigare trott behöver patienterna inte vara inlagda på sjukhus.
Det visar en kommande doktorsavhandling av sårspecialisten Rut F Öien, till vardags distriktsläkare vid Lyckeby vårdcentral strax utanför Karlskrona.
Venösa sår
Hennes studier visar att pinch graft framför allt är bra vid venösa sår och sår hos diabetiker. På vaskulitsår hos reumatiker lämpar sig metoden när sårytan är mindre än 15 kvadratcentimeter.
I en av Rut F Öiens studier ingick 45 patienter med 55 bensår som mellan åren 1987 och 1993 genomgick pinch graft polikliniskt. Såväl venösa bensår som neuropatiska diabetessår behandlades. 45 respektive 44 procent av såren läkte inom loppet av 12 veckor. Ett år senare var 47 procent av samtliga sår läkta.
Sex gånger billigare
I en jämförande studie mellan patienter med venösa bensår som behandlades på sjukhus respektive i primärvården var sårläkningsfrekvensen identisk i de båda grupperna. Det som skilde var kostnaderna. Det var upp till sex gånger billigare att utföra operationerna i öppen vård.
Rut F Öien har konsekvent använt sig av pinch graft i öppenvården sedan 1987. Dessförinnan användes metoden så gott som uteslutande på inneliggande patienter. De rekommenderades sängläge i upp till tio dagar efter operationen.
Kör bil hem efteråt
Rut F Öiens patienter brukar själva köra bilen hem efter besöket på vårdcentralen eller distriktssköterskemottagningen. Ibland åker Rut F Öien hem till patienten och gör operationen där. I regel tar det inte mer än 20?30 minuter att utföra en pinch graft.
? Jag brukar rekommendera patienterna att ta det lite lugnt första dagarna efter operationen och att så ofta som möjligt ha benet i högläge. Men jag har faktiskt haft en patient som med stövlarna på var ute i flera timmar i skogen och letade efter sin bortsprungna jakthund dagen efter operationen. Det är ingenting jag förordar, men det läkte faktiskt alldeles utmärkt, säger hon.
? Eftersom det är en så pass enkel och för patienten okomplicerad operation kan man med fördel göra om den om såret inte läker som det ska eller recidiverar.
LÄSTIPS
Törner R: Deep graft. Hudtransplantation i primärvården. Metodbeskrivning.
Blekinge FoU-enhet 1995:3.
Öien R F, Hansen B U, Håkansson A: Pinch grafting of leg ulcers in primary care.
Acta Dermato-Venereologica, Stockholm 1998;78: 438?9.
Öien R F, Håkansson A, Ahnlide I, Bjellerup M, Hansen BU, Borgquist L: Pinch grafting venous leg ulcers in hospital versus primary care ? an economic evaluation.
Journal of Wound Care 2001 10:164?9.
Öien R F: Pinch grafting.
Videofilm som kan beställas av Åsa Andersson, Mölnlycke Health Care AB, Box 130 80, 402 52 Göteborg.