Placeboeffekt även vid kirurgi

Placeboeffekten tycks spela en roll också vid kirurgi, enligt en studie av livskvaliteten efter transplantation av dopaminceller till patienter med Parkinsons sjukdom.

I studien deltog 12 patienter som hade fått dopaminceller transplanterade och 18 som genomgick en likadan operation men utan tillförsel av celler.

Efter 12 månader fanns inga skillnader i funktion eller livskvalitet när jämförelsen gjordes mellan den grupp som hade fått celler och den som inte hade fått celler.

När analysen utgick från vilken behandling patienterna trodde att de hade fått noterades däremot tydliga skillnader. De som trodde att de hade fått celler transplanterade rapporterade genomgående bättre livskvalitet än de som trodde att de genomgått en fingerad transplantation, oavsett vilken behandling de verkligen hade fått.

Det fanns också skillnader i de medicinska variablerna. Både personal och patienter bedömde att de som trodde att de hade fått celler transplanterade hade bättre funktion än de som trodde att de inte fått några celler. Varken personal eller patienter visste då vilken behandling patienterna verkligen hade fått.

Forskarna konstaterar att placeboeffekten var mycket stark i denna studie. Det visar värdet av placebo-kontrollerade studier inom kirurgin.

Källa: McRae C, Cherin E, Yamzaki T G med flera. Archives of General Psychiatry 2004; 61:412-420.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida