Plötsligt var det inte kul med värmen

Plötsligt var det inte kul med värmen
Michelle Wahrolén. Foto: Angelica Söderberg
3 december 2019

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET. Jag glömmer aldrig sommaren 2018. Sommaren som aldrig ville ta slut. Efter en kall vår blev det plötsligt medelhavsvärme redan första veckan i maj. Jag reagerade med girighet. I stället för att njuta av efterlängtad värme blev jag stressad över att inte hinna få vara i värmen tillräckligt mycket — att den skulle försvinna så fort jag blev ledig. Men jag fick mitt lystmäte — med råge. Värmen bara fortsatte och fortsatte och fortsatte. Det var som om vårt land hade kastat loss och seglat någonstans långt söderut. Jag njöt av att kunna gå ut i linne varje dag utan att ens behöva tänka på att ta med en varm tröja. Livet kändes enkelt.

Men varje morgon vaknade jag svettig och klibbig. Många av mina planer gick om intet eftersom den mesta energin gick åt till att svalka sig. Det gick inte ens att få tag i en vanlig bordsfläkt om man inte betalade tusenlappar på Blocket. Härlighetskänslan kring värmen började blandas med en olustkänsla. Den sommaren var det extra svettigt att jobba i vården. Fler personer än vanligt dog, 600 fall kunde kopplas direkt till värmeböljan. Personer med hjärt- och kärlproblem var extra utsatta. Många sökte vård för uttorkning. Mediciner smälte i värmen …

Vi kommer nog att få vänja oss vid värmeböljor. Klimatet har ändrat sig. Enligt den samlade vetenskapliga expertisen har jordens medeltemperatur höjts sedan mitten av 1800-talet. Höjningen närmar sig nu 1,5 grader. Den dryga extra graden gör mer skillnad än man kan tro. Den ger vattenbrist, värmeböljor och extremväder. Allt och alla påverkas. I vårt tema om vården och klimatet kan du läsa mer om det här och dessutom få handfasta tips om hur du bemöter patienter och vad du ska tänka på vid bland annat värmeböljor. Vård och omsorg i Sverige måste anpassa sig till detta faktum.

Michelle Wahrolén,
Chefredaktör Vårdfokus

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida