Polisen struntar i misshandlade barn

Misshandlade barn får vänta mer än åtta månader på ett första polisförhör. Att nå åtal kan ta över ett år. Det visar en ny kartläggning från Rädda Barnen.

Polisanmälningar om barnmisshandel prioriteras för lågt och myndigheterna följer inte lagen, konstaterar Rädda Barnen. I värsta fall bidrar den långa utredningstiden till att barnen fortsätter att utsättas för våld.

– De här barnen har blivit svikna av en vuxen, oftast en förälder, som misshandlat dem. Att även polis och åklagare sviker gör att de riskerar att helt tappa förtroendet för vuxenvärlden, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnens centrum för barn och ungdomar i kris i Stockholm.

Max tre månader

Vid misstanke om misshandel av barn ska förundersökningen vara avslutad och beslut fattat i åtalsfrågan senast inom tre månader efter den tidpunkt då det finns någon skäligen misstänkt för brottet.

Både Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten rekommenderar att ett första barnförhör ska hållas inom två veckor efter det att förundersökning har inletts.

Men bland de barn som Rädda Barnen tar emot i behandling finns flera exempel på barn som har fått vänta mer än åtta månader på ett första polisförhör och mer än ett år på beslut i åtalsfrågan.

Stockholm sämst

Handläggningstiderna vid misstänkt barnmisshandel varierar i landet enligt statistik från Åklagarmyndigheten som Rädda Barnen har tagit fram:

  • Stockholm Söderort är sämst med i genomsnitt 186 dagar
  • Sundsvall 172 dagar
  • Umeå 162 dagar
  • Västerås 158 dagar
  • Halmstad 157 dagar
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida