Polisen vill veta i förväg hur farliga psykiskt sjuka patienter är

Polisen vill veta i förväg hur farliga psykiskt sjuka patienter är
Vid en handräckning åt landstinget blev tre poliser i Kronobergs län överfallna av en psykiskt sjuk kvinna beväpnad med kniv och yxa. Nu vill de att landstinget blir bättre på att informera om sjukdomstillstånd innan uppdraget utförs. Arkivbild: Colourbox

Polismyndigheten i Kronobergs län vill få mer information av landstinget innan handräckning av psykiskt sjuka personer. Detta sedan tre poliser attackerats av en kvinna beväpnad med kniv och yxa.

Polisen är skyldig att biträda andra myndigheter vid begäran om så kallad handräckning. Att utföra handräckning åt psykiatrin är ett av de vanligaste polisuppdragen. Det är också en av myndighetens farligaste arbetsuppgifter eftersom hälsotillståndet hos de personer som ska hämtas inte alltid är känt, enligt polismyndigheten i Kronobergs län.

Det blev tydligt för tre poliser i länet som i förra veckan skulle hämta en psykiskt sjuk kvinna i hennes bostad. Ovetandes om allvaret i situationen blev poliserna attackerade av kvinnan som hade beväpnat sig med kniv och yxa. Poliserna svarade med pepparspray. Men den  hade inte någon verkan. Enligt poliserna kunde situationen avvärjas först då de kroppsligen övermannat kvinnan, vilket innebar att de riskerade att bli allvarligt skadade.

I en tillbudsanmälan skriver poliserna att det i efterhand verkar som att landstinget hade kännedom om hur pass farlig personen var. Hade den informationen delgets hade en mer effektiv och säker handräckning kunnat ske.

Poliserna skriver också att det sedan tidigare är känt att pepparspray har ringa eller ingen effekt på allvarligt psykiskt sjuka personer. Hade de i förväg vetat hur farlig kvinnan var skulle de ha beväpnats sig med  elpistol eller motsvarande vid insatsen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida