Politiker vill stoppa bemanningsföretag

Det mest akuta är att få stopp för bemanningsföretagen. Det säger Susanne Berger (S), ordförande för omsorgsstyrelsen i Avesta kommun.

5 november 2019

— Vi är väl medvetna om hur stort problemet med sjuksköterskebristen i kommunen är, det är något vi har uppe på varje styrelsemöte. Om det fanns en enkel lösning hade vi hoppat på det för längesen. Vi försöker många saker, men hittills har det inte gett effekt, säger Susanne Berger (S), den politiker som är högst ansvarig för omsorgsverksamheten i Avesta.

Hon ser det som ett stort bekymmer att offentliga medel försvinner till dyra lösningar för att klara sjuksköterskebemanningen.

— Helst skulle jag vilja se ett stopp för bemanningsföretagen, men det är något som måste ske på nationell nivå, det krävs en lagändring.

Susanne Berger har diskuterat frågan med partikolleger i Dalarna och säger att de kanske måste fundera på om de ska gå ihop och trycka på för att få till ett stopp.

För att underlätta rekrytering har kommunen nu infört ett lönetillägg för sjuksköterskor som stannar kvar. De försöker hålla koll på löneläget för att kunna ligga lite över det som erbjuds i regionen eller närliggande kommuner. Avesta har också infört möjligheten att läsa till distriktssköterska på betald arbetstid.

— Tyvärr är det svårt att kunna göra det nu när bemanningen är så låg, men vi tittar även på om vi kan göra som Region Dalarna och erbjuda duktiga, erfarna undersköterskor att utbilda sig till sjuksköterskor med studielön.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida