Politisk oenighet om stimulans till sjukvårdspersonalen

Frågan om hur sjukvårdspersonalen ska stimuleras för att förbättra vården ? vid sidan av att sköta den mer rutinmässiga sidan av sitt jobb ? var en av de frågor som fick panelen att skilja sig åt när landstingspolitiker debatterade under Almedalsveckan i Visby.

3 juli 2006

Lars Isaksson (s), landstingsråd i Jönköping och ordförande i Landstingsförbundet, stod för den mer återhållsamma linjen. Om en läkare får
50 000 kronor i ingångslön ska han väl inte behöva extra incitament för att förbättra vården, sa han.  Henrik Hammar (m), regionråd i Skåne, tyckte däremot att det är självklart att man vill ha extra betalt när man är med och utvecklar vården.

Inte heller i frågan om hur man ska hantera den samlade samhälleliga insatsen när det gäller utgifterna för vård och socialförsäkringar var panelen helt överens. Lars Isaksson var tillsammans med landstingsrådet Nina Fållbäck-Svensson (v) i Jämtland tveksam till att slå ihop kassorna.

? Det måste forskas mer på detta. Vi vill inte riskera att få undanträngningseffekter. Ska arbetsföra gå före ?gamla Agda? i vårdkön bara för att samhället tjänar på att de går tillbaks i jobbet?sa Lars Isaksson.

 Men Birgitta Rydberg (fp), landstingsråd i Stockholm, tvekade inte.

? Lägg ihop systemen! Det finns fem väl utvärderade försök. De inblandade ville fortsätta men regeringen sa nej. Och några undanträngningseffekter kunde man inte visa.

”Panelen är för läkarstyrd”

Panelen fick kritik från åhörarna för att vara för läkarcentrerad, vilket fick deltagarna att prisa teamarbetets betydelse.

? Vi måste ha en ordentlig diskussion om detta. Fler yrkesgrupper måste dessutom få ett större eget ansvar. Men det går trögt att får genomslag för detta på departementsnivå, klagade Lars Isaksson.

Birgitta Rydeberg tyckte nog ändå att läkarna var viktigast.

? Det behövs ett nationellt husläkarsystem, med fri etableringsrätt, som kan ta ansvar för att patienten lotsas rätt i sjukvårdssystemet.

Enighet om patientens roll

Patientens roll i vården är viktig, viktigare än någonsin förr. Det var alla överens om, inte minst mot bakgrund av den kvalitetsjämförelse som Sveriges kommuner och landsting presenterade för några veckor sedan.

Lika överens var panelen om att sjukvården ska vara gemensamt finansierad, behovsstyrd och politiskt styrd, även om  Henrik Hammar inte var helt tydlig på den sista punkten:

? Vi moderater står för en gemensamt finansierad vård, men frågan om vem som ska styra den är vi inte helt klara med. Som skåning tycker jag förstås att skånska politiker ska ha ansvar för regionens utveckling, inklusive vården, sa han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida