”Prata om sex i vi-form”

Helena Cewers är barnmorska och klinisk sexolog. Efter 40 år har det slagit henne hur synen på kärlek, relationer, lust och sexproblem är så lika oavsett ålder, kön och bakgrund.

5 juni 2012

Vilka är olikheterna, om de finns??

— Moral, etik och religion kan påverka hur man ser på sin sexualitet och på exempelvis abort, men de innersta känslorna är desamma. Skulden och skammen en man kan känna när han får för tidig utlösning, är densamma oavsett bakgrund och värderingar.

Vad är knepet med att prata om sex så att människor känner sig bekväma?

— Prata i ”vi-form”. Sex är en del av livet för oss alla ända till livets slut. Jag blir galen när jag hör diskussionen om att ha övervakningskameror i sängkammaren hemma hos människor. Det är respektlöst att få sin intimitet synad. Att få känna sig sensuell oavsett i vilket skick man befinner sig är en självklarhet. Jag vill ha mina röda tånaglar när jag ligger lik.

Hur gör du om en person har svårt att ställa en fråga?

— Jag är så naturlig jag kan. Är det en man frågar jag till exempel om han ringer för att han har svårt att få stånd. Den frågan borde vara självklar till alla som står på en medicin som kan påverka erektionsförmågan, eller att fråga kvinnor om torra slemhinnor. Det är viktigt att se människan som en sexuell varelse hela livet. En sjuk eller gammal person har också sin sexualitet kvar, även om den kan vara på sparlåga. Vi pratar ju kost och motion, varför glömmer vi sex?

Kan sexlivet vara lika häftigt efter 60, med samma partner?

— Nja, jo, till och med häftigare. Efter 60 kan man fokusera mer på ömhet och närhet, och kanske mindre på penetration. Lusten minskar för båda; det kan bli svårt att få stånd och slemhinnorna blir känsligare. Men tack vare lokalt östrogen och potenshöjande läkemedel behöver det inte bli sämre. Sexfantasier är ett bra hjälpmedel för oss äldre. Vi damer ska veta att mannen behöver mer stimuli, mer och hårdare beröring, och det beror inte på att männen tycker mindre om oss.

Vilka råd ger du dem vars sexliv har gått i stå?

— Är det en tillfällig svacka är ”why not” världens enklaste knep, ”jag har ingen lust, men jag gör det för vår skull”, och så blir det kul. Par som inte har lust behöver komma till en terapeut. AJ

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida