Press på Orange gav kollektivavtal

Vändpunkt. Hotet att förlora auktorisationen hos arbetsgivar-?jätten Almega tvingade hyrföretaget att tänka om. De ?östeuropeiska sjuksköterskorna anställs nu i Sverige och får ?samma villkor som svenska kolleger.

5 oktober 2016

Efter Vårdfokus granskning av bemanningsföretaget Orange under våren gjorde Bemanningsföretagen i Almega en egen genomlysning. De kom fram till att Orange organisation inte levde upp till deras auktorisation.?

Auktorisationen är en kvalitetsstämpel som Orange kunnat använda när de sålde in sina tjänster till landsting och kommuner i Sverige. Inför sommarens bemanningskris fick de flera nya kunder hos landsting och kommuner i snabba nödupphandlingar. Arbetsgivarna hoppade då över att samråda med facket vid upphandlingarna.??

För att fortsätta auktorisera Orange krävde Bemanningsföretagen att hyrföretaget ska anställa sina sjuksköterskor i Sverige. Det var inte aktuellt i våras när Vårdfokus ställde frågan till Oranges chef Lars Hezsö. Sjuksköterskorna har hittills varit anställda i ett litauiskt bolag i koncernen. Hezsö försvarade företagets organisation med att EU:s fria rörlighet gör den möjlig.?

Det dög inte för Bemanningsföretagen, som ville att medlemsföretaget ska gå att genomlysa lättare, och att de anställda har kollektivavtal. ?

Pressen från Bemanningsföretagen, och även från Vårdförbundet som fört fram sin kritik gång efter gång, har lett till att Orange nu tänker anställa sina sjuksköterskor i sitt svenska bolag.?

— Vi är nöjda med lösningen, som gör att vi kan fortsätta auktorisera företaget. Nu kommer sjuksköterskor­na att arbeta under kollektivavtal och med samma trygghetssystem som svenska sjuksköterskor. Det var vad vi ville uppnå, säger Ann-Kari Edenius, högsta chef på Bemanningsföretagen.?

Även Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro glädjer sig åt den plötsliga vändningen som hyrföretaget gjort.

?— Det här är fantastiskt. Det har varit ett bra påverkansarbete. Det är en seger för den svenska modellen och en framgång för Vårdförbundet. Nu får vi kolleger med bra villkor och goda förutsättningar för att göra ett gott jobb, säger hon. ?

Enligt Orange har tjänstepension och skatt betalats in för sjuksköterskor i deras hemländer eller i Litauen.?

Men den ungerska sjuksköterskan Zoltan Kurhejja, som tidigare jobbade under två år för Orange i Sverige, har inte lyckats få besked från det litauiska företaget om var och hur mycket de betalat in.?

När Zoltan och hans kollega blev sjuka fick de ingen sjukersättning, utan dagarna drogs av som ledighet utan lön. Något Orange menar måste ha varit en miss.

?— Orange är inte ett företag jag kan rekommendera att arbeta för. Jag vill att de som kommer efter mig från Ungern eller andra länder ska få det bättre än vad jag hade i början, sa Zoltan Kurhejja i intervjun.

?I dag trivs han bra med sitt fasta jobb på Danderyds sjukhus i Stockholm.?

Orange vill vänta med ett uttalande tills de fått slutbesked från Bemanningsföretagen i Almega.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida