Covid-19

Pressat läge i Norrbotten efter ökad smittspridning

Pressat läge i Norrbotten efter ökad smittspridning
Gällivare sjukhus.

Region Norrbotten har gått upp i förstärkningsläge sedan en ökad smittspridning orsakat hårt tryck på vården i framför allt Gällivare.

I midsommarhelgen kom så många nya patienter in akut till Gällivare sjukhus, som har totalt 100 vårdplatser, att läget blev mycket pressat.

– Vi har tidigare fått signaler på att smittspridningen har ökat igen, troligen beroende på att befolkningen har börjat slappna av och inte är lika noga med distans längre, säger Camilla Eriksson Sundberg, avdelningsordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

Avbröt sina semestrar

Ambulanssjuksköterskan Kent Nedergård i Gällivare berättar att arbetskamrater till honom avbrutit sin ledighet för att få verksamheten att gå runt de senaste dagarna.

– Jag har jobbat hela helgen och gick av i morse. Vi på ambulansen har fått långa skift och har fått jobba en hel del extra. Det är fyra stycken på akuten som frivilligt, inom citationstecken, har brutit sin semester. De har kommit in och jobbat ett antal skift extra för att täcka upp och lösa den här situationen, säger han.

”Kände att det var övermäktigt”

Under maj arbetade 800 externa entreprenörer med underhållsarbete i LKAB-gruvan i Malmberget utanför Gällivare, vilket misstänks ha bidragit till att smittspridningen tagit ny fart i området.

–  Midsommardagen var en av de värre dagarna på länge på akutmottagningen. Vissa bland personalen kände att det var en övermäktig uppgift men har löst situationen ganska bra. Marginalerna är små om det här skulle öka ännu mer, säger Kent Nedergård.

Missa inte det senaste från Vårdfokus – prenumerera på vårt nyhetsbrev

– Vi har inte så många platser att tillgå, speciellt nu under sommaren. Vi har haft en beredskap med ökad bemanning på iva och akuten där man gått 12,5-timmarsskift med utökad styrka. Under den tiden har det varit rätt hanterbart, men när semestrarna började förra veckan gick man tillbaka till normal bemanning och det var sämsta tänkbara tajming.

Kan kalla in ledig personal

Region Norrbotten meddelar att läget på Gällivare sjukhus är ansträngt men att söktrycket har minskat sedan i lördags. Beredskapen beskrivs som god eftersom det finns ett samarbete med övriga sjukhus i länet och att det finns möjligheter att flyga patienter till Kalix, Sunderbyns sjukhus och Piteå. På måndagen vårdas 27 personer på sjukhus i Norrbotten, 8 av dem får intensivvård. Totalt 952 personer har konstaterats covidsmittade.

Camilla Eriksson Sundberg.

Regionen håller möjligheten att kalla in vårdpersonal från semestrar öppen om läget skulle förvärras.

 – Man har inte helt återkallat någon semester oss veterligen, men det ser man över just nu beroende på vart situationen tar vägen. Vi får se vad som händer i veckan, säger Camilla Eriksson Sundberg.

– Det är klart att vi i facket inte samtycker med det. Vi ligger på arbetsgivaren och har krävt att om de tar ett beslut om att börja röra i medlemmarnas påbörjade semestrar, då måste vi få notis om det i förväg. Semestern är ovärderlig, vi behöver vila efter den här tunga våren och inför en tuff höst som väntar. Det finns en ökad risk för både sjukskrivningar och uppsägningar annars.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida