Preventionsprogram för kvinnor halverade risken för våldtäkt

Preventionsprogram för kvinnor halverade risken för våldtäkt
Genom att fokusera på kvinnorna kunde antalet våldtäkter minska med hälften, visar en studie från Kanada. Arkivbild: Mostphotos

Genom att lära sig att upptäcka riskindivider och få träna verbalt och fysiskt självförsvar minskade antalet våldtäkter markant.

Det visar en kanadensisk studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Av studien, som bland annat refereras av Läkartidningen, framgår att under studietiden utsätts en fjärdedel av de kvinnliga studenterna vid universiteten i Kanada för någon form av sexuellt övergrepp. Konsekvenserna kan bli omfattande i form av posttraumatisk stress, depression, ökat alkoholintag och ökar riskbenägenhet i sexuella sammanhang.

Vill stärka kvinnorna

Nu har forskare i Kanada utarbetat ett specialdesignat preventionsprogram som riktar sig direkt till de kvinnliga studenterna, istället för mot förövarna.

Totalt 893 kvinnor fick delta i en studie där programmet testades under ett års tid. Cirka hälften av kvinnorna valdes slumpmässigt ut till att delta i programmet medan den andra hälften fick utgöra en kontrollgrupp där kvinnorna bara fick en broschyr om våldtäkt.

Under fyra separata tretimmarskurser fick kvinnorna i preventionsprogrammet lära sig att förstå faror i tvångssituationer, komma över känslomässiga hinder, identifiera riskindivider i bekantskapskretsen och hur de kan försvara sig verbalt och fysiskt.

Färre fullbordade våldtäkter

Av kvinnorna i programmet utsattes 5,2 procent för fullbordad våldtäkt inom ett år, jämfört med 9,8 procent i kontrollgruppen.

Även om resultatet är lovande poängterar författarna vikten av insatser som även riktar sig till män.

Studien fortsätter nu för att se om programmets skyddseffekt håller i sig längre än ett år.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida