Professur ger nya möjligheter

Professur ger nya möjligheter
Fokus i professor Lillemor Lindwalls forskning är att lyssna på patienten och som vårdare bemöta med kunskap och kompetens. Foto: Karlstads universitet

Sjuksköterskan Lillemor Lindwall är nybliven professor i vårdvetenskap vid Karlstads universitet. Hon ser fram emot nya utmaningar inom forskning och utbildning.

Jätteroligt tycker Lillemor Lindwall om att ha blivit utnämnd till professor – och hedrande förstås. Sedan två år tillbaka har hon också en professur vid högskolan i Oslo. Men nu är det ju på hemmaplan. Vad det nya uppdraget kommer att innebära vet hon ännu inte riktigt, men att få mer tid att läsa och att kunna stå för sin egen inriktning står högt på prioriteringslistan.

– Professuren öppnar nya möjligheter till vidare forskning, att söka medel och ta med fler doktorander. Jag blir mer självständig och kan göra egna val, säger hon.

Möta och samtala

Utvecklingen av den perioperativa vården och att lindra lidande före, under och efter operation, är fokus i Lillemor Lindwalls forskning. Tillsammans med andra forskare har hon utvecklat en arbetsmodell som handlar om att möta och samtala med patienten genom hela vårdprocessen.

Studenter är viktiga

Som professor kommer hon in i fler viktiga sammanhang, till exempel ett forskningsnätverk inom Svensk sjuksköterskeförening. Hon ser också fram emot mycket handledning och undervisning i både grund- och specialistutbildningar.

– Det är viktigt att bjuda in studenter till forskning, de ser med nya ögon och kan ställa nya viktiga frågor som leder utvecklingen framåt.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida