Provar papperslös vårdplanering
På flera håll i landet har slutenvården, primärvården och kommunernas omsorg börjat samordna vårdplaneringen med hjälp av it-stöd. I Norrbotten är de viktigaste verktygen en telefon och ett gemensamt formulär som nås via Internet.
Det är mycket smidigare och säkrare än det tidigare systemet då vi faxade in- och utskrivningsmeddelanden. Det säger distriktssköterskan Ingegerd Enbom vid Gammelstads vårdcentral i Luleå.
Tidigare blev det mycket papper i onödan samtidigt som allt inte blev dokumenterat. Nu lagras allt i datorsystemet – och är sökbart. Det är lätt att gå tillbaka även långt efter det aktuella vårdtillfället.
Innan patienten skrivs ut från slutenvården träffas sjukhuspersonalen, distriktssköterskan och biståndshandläggaren för att tillsammans med patienten och eventuella närstående göra en samordnad vårdplanering.
Till sin hjälp har de ett Internetbaserat program där var och en fyller i vilka åtgärder som ska vidtas i den fortsatta vården av patienten. När alla har kvitterat uppgifterna är vårdplanen klar och patienten kan föras över till primärvården eller kommunens omsorg.
Vårdplaneringen är integrerad med det nationella befolkningsregistret vilket innebär att personalen aldrig behöver fundera över var patienten bor eller hör hemma inom sjukvårds- och omsorgssystemet.
– Det fungerar väldigt bra. När kvitteringen är klar vet jag exakt vilka åtgärder som är planerade från alla parter, säger Ingegerd Enbom.
Hon har svårt att se några nackdelar med systemet.
Programmet heter Meddix och är framtaget i samarbete med ett lokalt it-företag i Luleå. Alla meddelanden finns lagrade på ett och samma ställe, vilket innebär att alla parter har tillgång till samma information. Inga meddelanden skickas till någon e-postlåda eller liknande för lokal lagring. Systemet kräver inga extra investeringar i ny teknik. Det enda som krävs är en fungerande Internetuppkoppling.
– På grund av det kärva ekonomiska läget i Norrbotten, både inom landstinget och i kommunerna, var vi tvungna att hitta ett sätt för att få den samordnade vårdplaneringen att fungera säkert och effektivt utan allt för stora kostnader, säger Agnetha Karlberg som är it-strateg i Norrbottens läns landsting.
Systemet har varit i bruk i 1,5 år. Hittills är det bara Sunderby sjukhus och kommunerna Luleå och Boden som har kunnat utnyttja det. Men nyligen kom även Gällivare med. Så småningom ska samtliga fem sjukhus, hela primärvården och alla 14 kommuner i Norrbotten använda sig av samma system.
– Med tanke på avstånden här uppe kan personalen omöjligt fara runt och sköta den samordnade vårdplaneringen rent fysiskt. Med det här systemet kan personalen på sjukhuset sitta tillsammans med patienten och göra den samordnade vårdplaneringen med primärvården eller kommunen via datorn och en vanlig konferenstelefon, säger Agnetha Karlberg.