Psykoterapi

Hanna Sitter RandénMagiska ögonblick. Psykoterapi vid psykoser160 sidorNatur och Kultur 2005www.nok.seisbn 91-27-09569-x

7 mars 2005

När den sista terapitimmen närmar sig slutet säger Jonas: »Det var ingenting. Du har inte hjälpt mig alls.« Psykoterapeuten känner sig både vemodig, överraskad och arg. Men det enda hon förmår säga är: »Det var sorgligt.« Terapin med den psykotiske och aggressive Jonas är en av flera terapier som läsaren får följa i den här boken. Författaren berättar självutlämnande om de vedermödor hon och patienterna går igenom tillsammans, stundom med okonventionella metoder.

En av patienterna, Erik, hade aldrig gått i skolan. För att han inte skulle kunna skada henne – som han hade brukat skada människor som försökte hjälpa honom – satt Erik i ena änden av ett stort bord i sjukhusparken och hon själv i den andra. Där pratade de om naturen, fåglar och kottar – på engelska.

Författaren är psykoterapeut och har i många år arbetat på Fruängskliniken i Stockholm, en enhet för våldsbenägna, psykotiska patienter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida