Psykoterapi

Diktator Anorexia Nervosa. Ann Lögde. Fundo förlag 2010, www.fundo.se, ISBN 978-91-975584-3-3??

11 maj 2011

Inger går första året på gymnasiet när skolläkaren reagerar på att hon har gått ner i vikt och remitterar henne till en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning. Mycket motvilligt går hon dit. Det är början på en lång och smärtsam resa tillsammans med psykologen Lena och senare läkaren Anna. Anna stod till en början främst för den, enligt Inger onödiga, vägningen men kom att följa henne i flera år. ?

Den varma, intensiva blicken, att hon alltid finns kvar trots så mycket motstånd, och omtanken — som när hon tar in ett extra element när Ingers vikt rasar ner mot 32 kilo och inga kläder längre kan hålla henne varm; så småningom inser Inger att det går att lita på Anna. Tillsammans med henne kan hon till och med berätta hur hon har blivit ”Ingen” i stället för Inger och att hon inte har någon ork kvar. ??

Med Annas hjälp börjar hon leta inombords efter de väl undangömda känslorna och kan sakta sätta ord på dem. Hon tänker på hur hon har anpassat sig och varit till lags, omedelbart hjälpt mamma när hon har bett om det och varit pappas duktiga flicka som aldrig klagade. Trots allt behövde Inger aldrig tvivla på att hon var älskad. ?

Det blir en lång resa med en krävande diktator Anorexia Nervosa malande i huvudet. Men en dag kan Inger säga ifrån; hon behöver honom inte längre.  AJ

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida